Kuinka synkronoit Google kalenterin kännykän ja tietokoneen kalenterisoftan kanssa?

Googlen kalenteri tarjoaa oivan ilmaisen ratkaisun henkilökohtaiseen ajanhallintaan. Oman kalenterinpidon lisäksi sovelluksen kautta on mahdollista jakaa omia aikatauluja tuttujen kanssa tai perustaa vaikkapa kokonaan omia kalentereita yhteisille projekteille. Kokonaisuudessa ainakin allekirjoittanut on varsin otettu sovelluksen tarjoamista mahdollisuuksista.

Google kalenterin hienous, ja samalla heikkous on, että se on netissä. Koska tieto on keskitetysti palvelimella, on eri intressiryhmille mahdollista antaa oikeuksia tarkastella tai muokata tänne perustettujen kalenterien sisältöä tarpeen mukaan. Kalenteriin pääsee myös käsiksi eri päätelaitteilla ja eri paikoista ilman tarvetta erikseen asennettavalle kalenterisovellukselle. Googlen kalenteri toimii kuitenkin (ainakin vielä toistaiseksi) ainoastaan tietokoneen ollessa kytkettynä nettiin, joten ainoaksi kalenteriratkaisuksi tästä ei ole. Jotta ajan halinta onnistuisi kattavasti, tarvitaan siis synkronointia eri laitteiden, kuten kännykän ja tietokoneen kalenterisovellusten kanssa. Tässä esimerkki, kuinka itse olen hoitanut eri laitteiden kalenterisovellusten synkronoinnin google-kalenterin kautta ajasta sekä paikasta riippumatta.

Vaikka lähes joka kännykästä löytyy jo jonkinlainen kalenterisovellus, on näistä harvoin yksityiskäyttäjille suurta hyötyä. Tietokoneen kalenterin synkronointi kännykän kanssa on vaatinut kalliin kalenteriohjelman ja lisäksi kikkailua datakaapelin kanssa. Ei siis kiinnosta. Koska Googlen kalenteri on tallennettu palvelimelle nettiin, kalenterin synkronointi on mahdollista tehdä suoraan puhelimen datayhteyden ylitse, eikä erillisiä ohjelmistoja tai datakaapeleita tarvita. Google-kalenterin synkronoimiseksi matkapuhelimen kanssa tarvitaan ainoastaan tili perusominaisuuksiltaan ilmaiseen goosync palveluun. Goosync palveluun rekisteröityminen on helppoa eikä alkuun mainiosti riittävä perustili siis maksa penniäkään. Palvelun käyttöön ottamiseksi tarvitaan ainoastaan oman Google-tilin tunnukset, sekä kännykkänumero, johon palvelusta voi tilata tekstiviestinä puhelimen asetukset synkronointia varten. Kun asetukset on tallennettu, synkronointi onnistuu molempiin suuntiin milloin tahansa datayhteyden ylitse suoraan puhelimen valikosta. Todella näppärää siis!

Kun Google kalenteri on synkronoitu kännykän kanssa, tarvitaan vielä ratkaisu kalenterin synkronoimiseen tietokoneen kalenterisoftan kanssa. Henkilökohtaisesti suosin Thunderbird -sähköpostiohjelmaan Lighting -nimisenä lisäominaisuutena asennettavaa, Mozilla Sundird -kalenteria. (Kyseinen kalenteri on muuten tulossa Thunderbirdin pian julkaistavaan versioon 3.0 vakio-ominaisuutena). Kun kalenteri on asennettu, onnistuu tämän synkronointi google-kalenterin kanssa asentamalla tähän Provider for Google Calendar -lisäosan. Kun lisäosa on asennettu, ilmestyy ohjelman uuden kalenterin luontiin optiona Google -kalenterin lisääminen. Tänne tarvitsee sitten enää lisätä Google-kalenterin asetussivulta löytyvä XML-url-osoite ja homma on pulkassa.

Edellisiä ohjeita seuraamalla olet siis konfiguroinut itsellesi ajanhalintajärjestelmän, jossa Googlen nettikalenteri, kännykän kalenteri ja tietokoneen kalenterisovellus ovat aina toistensa kanssa ajan tasalla. Muutokset mihin tahansa edellä mainituista kalentereista päivittyvät siis synkronoimisen myötä muihin kalentereihin automaattisesti. Kätevää, eikö?

Edellinen artikkeliWii Spray on digitaalinen spraykannu
Seuraava artikkeliWolverine-kynnet lävistyksinä