Asus Eee PC 900 testi: hyvä, mutta ei enää niin halpa

Maailmalla suureksi hitiksi muodostuneen Asus Eee PC:n tie suomen markkinoille on ollut kaikkea muuta, kuin ruusuinen. Alun perin Asuksen ultrapientä kannettavaa lupailtiin suomessa kauppojen hyllyille jo jouluksi. Tämän jälkeen ajankohtaa korjattiin alkuvuodelle, joka sekin osoittautui turhaksi toivoksi. Samaan aikaan, kun alkuperäistä Eee PC:tä odotellaan meillä Suomessa edelleenkin kauppoihin (tällä kertaa lupailtu ajankohta on kesä), on Asus samalla tuonut päämarkkina-alueillaan myyntiin jo toisen sukupolven Eee Pc:n mallia 900.


Ulkoisesti toisen sukupolven Eee PC malli 900 ei suuresti eroa alkuperäisestä. Merkittävimpänä ulkoisena erona on kookkaampi ja tarkempi, 8,9 tuuman, 1024×600 pikselin resoluutiota tukeva näyttö. Suurimpana sisäisenä uudistuksena laitteen puolestaan on flash-muistiin perustuva kiintolevy jota on kasvatettu 20 gigatavuun asti. Tämä lisäksi parannuksina laitteen sisällä on 1 GB keskusmuistia ja 1.3 megapikselin webbikameran. Hiiren korvaava touchpad on sekin päivitetty useita yhtäaikaisia kosketuksia ymmärtäväksi multi-touch ohjainlevyksi. Tietokoneen prosessori on pysynyt samana Intel Celeronina, kuin alkuperäisessä mallissa, mutta tämän kellotaajuutta on nostettu 900 megahertsiin 630:stä. Uutta Eee PC:tä on saatavilla esiasennettuna joko Linux, tai Windows XP käyttöjärjestelmällä. Molempien versioiden hinta on sama, mutta Windowsin ostaja joutuu tyytymään pienempään, 12 gigatavun sisäiseen flash-muistiin. Painoa laitteella on noin yksi kilo.

asus_eee_pc_900_valkoinen2.jpg

Uutta Asusta on ehditty testailemaan jo useassa eri alan julkaisussa. Suurin kysymysmerkki testien ennakkoasetelmissa on ollut laitteen kohonnut hinta. Briteissä jo myyntiin tulleella Eee PC 900 mallilla on hintaa £329, eli noin €410. Kun viime kuukausina Perus-Vista-kannettavaa on löytynyt suomessakin tarjouksessa jo 399 hintaan, herää kysymys, että onko laitteesta kuitenkaan kilpailemaan täysiverisen kannettavan kanssa? Testien perusteella hinta on kuitenkin edelleen kohdallaan. Käytettävyys ja suorituskyky (varsinkin Linux käyttöjärjestelmällä) on täysin vertailtavissa kalliimpien ultrakevyiden kannettavien kanssa, varsinkin kun flash-muistiin perustuva kiintolevy eliminoi perinteisellä kovalevyllä varustettuja kannettavia vaivaavat pitkät latausajat lähes täysin. Suurinta kritiikkiä Eee PC saa edelleenkin heikohkosta akunkestosta. Yhdellä latauksella laitetta käyttää ainoastaan noin kaksi tuntia.

Loppuun valiteltakoon, että Asus Eee 900 mallin saapumisesta suomen markkinoille ei ole vielä mitään tietoa. Toivotaan siis parasta, sillä ainakin allekirjoittanutta laite kiinnostaa suuresti.

Päteviä englanninkielisiä testejä laitteesta löytyy esimerkiksi osoitteista trustedreviews.com, pcworld.com ja notebookreview.com

Edellinen artikkeliShadow Caddy -golfkärryt seuraavat pyytämättä
Seuraava artikkeliCanon patentoi uudenlaisen polttoainekennoston käytettäväksi kameroissa

12 KOMMENTIT

 1. Saksasta tilasin notebook.de:stä 701-sarjan mallin tammikuun lopussa, sieltähän se sitten kuriiripostina tuli. Hassu pikku näppäri, joka SDHC-kortin kanssa pelastaa tylsyydeltä pitkillä matkoilla. Varsin hyvin pystyy elokuvia ja sarjoja katsomaan pienemmältäkin 7″ näytöltä.

  Paha mennä sanomaan meneekö EEE Pc väärään suuntaan, lähestyessään tavallisia läppäreitä, 300e+ hinta on vielä ihan ok. Windowsin ilmestyminen tällekin oli vain ajan kysymys, mutta tiedä häntä miten kauan SSD flashpohjaisena tallennusmediana jaksaa swapin kanssa rukkaamista, ainakin Xubuntun kanssa jätin sen puolen kokonaan keskusmuistille.

 2. ”herää kysymys, että onko laitteesta kuitenkaan kilpailemaan täysiverisen kannettavan kanssa?”

  – eipä se kilpailekkaan ”täysiveristen” kannettavien kanssa! Parin kolmen kilon ”täysiverinen” on hiukka overkilliä surffaamiseen tien päällä.

 3. pepi: tuolla pohdinnalla tarkoitin lähinnä sitä, että laitteen ensimmäinenkin, 300 euron versio riitti nettisurffailuun mainiosti. Jos uusi 900-malli on samassa hintaluokassa peruskannettavien kanssa, niin ominaisuuksiltakin varmasti odotetaan enemmän, luulen.

 4. Kyllä ysisatasen hinnatkin alas tulevat kunhan vaan kilpailijat saavat omat mallinsa markkinoille. Nyt ASUS onnistui yllättämään muut housut kintuissa. Takovat rahaa kun rauta on kuumaa..

  mm. Sonyllä huomattiin, et myöhäs ollaan. Sen sijaan, että tekisivät asialle jotain (mahdollisuudet olis hyvät, kun kerran valmista tietotaitoa pikkuläppäreistä on jo). Sen sijaan kummallista vinkunaa: http://news.cnet.com/8301-10784_3-9879798-7.html

 5. Tää uusi malli on sellainen jonka ostoa vois jopa harkita. Se vanha ei kiinnosta/kiinnostanut sen näytön ympärille jäävän, periaatteessa turhan, mustan alueen vuoksi.

 6. Itse aioin eka odotella myös Windiä, huhuttua EE PC 901:tä tms.
  Hinnalla ei minulle ollut merkitystä kunhan on alle 500eur. Päädyin sittenkin lopulta ostaman 900:n, koska Wind ja muut kilpailijat eivät ole vielä markkinoilla ja ovat sittenkin selkeästi isompia. Tuo 9″ koko oli minulle optimi, se on maksimi koko mutta toisaalta tarjoaa juuri ja juuri riittävän näytön (1024×600).
  Bluetooth puuttuu, mutta mikrokokinen USB-palikka korjaa ongelman (ulostuleva osa palikasta on puolet sen metalliliittimen koosta)

 7. Samperi kun tämän kokoluokan koneita ei ole aikaisemmin ollut markkinoilla poislukien bisnesmiesten parin tonnin työkoneet. Jos tuohon saa mathcadin ja jonkun kätevän mindmapping- ja muistiinpano-ohjelman niin siinä onkin kaikki mitä opiskeleva nuori mies tarvitsee.
  Ihan oikein että muita valmistajia ketuttaa tilanne, mitäs rakensivat ”raahattavia” unohtaen että kannetttavaa olisi kiva tosiaan kantaa mukana.

Kommenttien lisääminen on estetty.