liha_kuva.jpg

Lihasta saatavan sadan kalorin tuottamiseen kuluu luonnonvaroja suunnilleen saman verran, kuin 1000 kasviperäiseen kalorin tuottamiseen. Tällä logiikalla laskettuna voidaan pyöreästi päätellä, että tietyn kokoisella maa-alueella voidaan tuottaa riittävästi liharuokaa kymmenelle ihmiselle tai vaihtoehtoisesti kasvisruokaa sadalle ihmiselle. Kun otetaan huomioon, että myös liharuoan aiheuttama ympäristörasitus on moninkertainen kasvisruokaan verrattuna, on kasvisruoan suosiminen yhteisöllisellä tasolla järkevää, vaikka ei ajateltaisikaan eläinten oikeuksia. Kenties kuitenkin lähitulevaisuudessa liha voidaan kasvattaa laboratorio-olosuhteissa ja lihansyönnin negatiivisilta ominaisuuksilta voidaan välttyä.

Eläintensuojelujärjestö PETA on julkistanut kampanjan, jossa järjestö lupaa miljoonan dollarin palkkion taholle, joka onnistuu ensimmäisenä kasvattamaan lihaa laboratorio-olosuhteissa aidoista eläinten soluista. Palkinto maksetaan taholle, joka onnistuu vuoteen 2012 mennessä tuomaan markkinoille kananlihan, joka on erehdyttävästi aidon lihan makuista ja näköistä, mutta tämä ei missään vaiheessa ole ollut osa elävää eläintä. Tällä tavalla tuotettua lihaa kutsutaan yleisesi ”in vitro” -lihaksi

Tarkemmat tiedot kampanjasta löytyvät PETA:n sivuilta osoitteesta www.peta.org

bac-o_s_bacon_flavor_bits_pekoni_korvike.jpg

”aitoa” keinolihaa odotellessa, esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoilta löytyy jo vaikkapa pekonin makua jäljittelevää pekonirouhetta, jonka avulla vegaanin on mahdollista nauttia aidosta pekonin mausta, omista periaatteistaan tinkimättä.

{democracy:120}
Edellinen artikkeliPaint Thickness Tester mittaa maalipinnan paksuuden
Seuraava artikkeliNäppishousut