liha_kuva.jpg

Lihasta saatavan sadan kalorin tuottamiseen kuluu luonnonvaroja suunnilleen saman verran, kuin 1000 kasviperäiseen kalorin tuottamiseen. Tällä logiikalla laskettuna voidaan pyöreästi päätellä, että tietyn kokoisella maa-alueella voidaan tuottaa riittävästi liharuokaa kymmenelle ihmiselle tai vaihtoehtoisesti kasvisruokaa sadalle ihmiselle. Kun otetaan huomioon, että myös liharuoan aiheuttama ympäristörasitus on moninkertainen kasvisruokaan verrattuna, on kasvisruoan suosiminen yhteisöllisellä tasolla järkevää, vaikka ei ajateltaisikaan eläinten oikeuksia. Kenties kuitenkin lähitulevaisuudessa liha voidaan kasvattaa laboratorio-olosuhteissa ja lihansyönnin negatiivisilta ominaisuuksilta voidaan välttyä.

Eläintensuojelujärjestö PETA on julkistanut kampanjan, jossa järjestö lupaa miljoonan dollarin palkkion taholle, joka onnistuu ensimmäisenä kasvattamaan lihaa laboratorio-olosuhteissa aidoista eläinten soluista. Palkinto maksetaan taholle, joka onnistuu vuoteen 2012 mennessä tuomaan markkinoille kananlihan, joka on erehdyttävästi aidon lihan makuista ja näköistä, mutta tämä ei missään vaiheessa ole ollut osa elävää eläintä. Tällä tavalla tuotettua lihaa kutsutaan yleisesi ”in vitro” -lihaksi

Tarkemmat tiedot kampanjasta löytyvät PETA:n sivuilta osoitteesta www.peta.org

bac-o_s_bacon_flavor_bits_pekoni_korvike.jpg

”aitoa” keinolihaa odotellessa, esimerkiksi Yhdysvaltojen markkinoilta löytyy jo vaikkapa pekonin makua jäljittelevää pekonirouhetta, jonka avulla vegaanin on mahdollista nauttia aidosta pekonin mausta, omista periaatteistaan tinkimättä.

{democracy:120}
Edellinen artikkeliPaint Thickness Tester mittaa maalipinnan paksuuden
Seuraava artikkeliNäppishousut

47 KOMMENTIT

 1. no voi siisus sentään.

  ei tämä liha ole mikään joko-tai kysymys. mulle sopii jos lautaselta löytyy pari kalapuikkoa, tomaatti, perunaa ja vieressä lasi maitoa. kalapuikot voidaan korvata mieluiten kerran eläneen olennon ruumiista otetuilla kappaleilla.

  kuollut eläin on aina tervetullut lautaselleni, mutta petrimaljassa kasvatettua geenipekonia en talossani hyväksy!

 2. Toivon ettei kukaan todellisuudessa tule ikinä keksineeksi keinotekoista lihaa, tänäänkin on ihan tarpeeksi vaikeaa mennä elintarvikekauppaan kun hyllystä löytyy jos jonkinlaista korvike ruokaa. Koskaan ei korvike vastaa aitoa ja alkuperäistä, tähän päivään asti on ollut varminta mennä lihatiskille ja ostaa puolikiloa härän sisäfilettä ja on ollut varmaa että proteiinien tarve on tullut tyydytetyksi.
  Kuitenkin noissa korvikkeissa on takana jokin teollisuuden taho joka sokeasti noudattaa osakkeiden omistajien tahtoa vähänkään välittämättä onko se eettisesti oikein, kunhan vain kvarttaali taloudessä käppyrät näyttävät plussaa.

 3. Kasvisruuista jää nälkä, kun ne vain sujahtaa elimistön läpi. Proteiini jää kökköilemään ja pitää nälän poissa hyvin. (Tähän perustuu Atkinsin dietti.)

  In vitro -lihalla on omat vastustajansa. Nykyään saa pelätä kaikkia aktivisteja.

  Pitänee joskus koittaa jauhoja, vettä ja barbaque-maustetta sekaisin. Tuliskohan siitä yhtään lihan makuista.

 4. Ei mua haittais maistaa geenilihaa. Ties vaikka jos saisin uuden raajan tai jotain sivuvaikutuksia.

 5. Ihminen alkaa mennä vähän liian pitkälle näissä geeni ja solu yms. jutuissa. Itse en kyllä söis kovin mielelläni tuommoista keinotekoista lihaa. No, ainakin osa vegaaneista voisi syödä tätä lihaa, sillä tällä lihalla ei ole äitiä.

 6. Minä vaihtaisin lihansyöjäksi jos saavat tuotettua keinotekoista lihaa, jos se kerta on terveellistä ja hyvänmakuista. En hyväksy laisinkaan teollisesti tuotettua lihaa. Eläimiä pakkosyötetään teholaitoksissa ja sitten liukuhihnalle.

 7. Mitenköhän tämmöisessä keinolihassa olisi sitten syötävää ja energiaa? Meneekö suoraan elimisöstä läpi ja tuleeko maha ollenkaan täyteen? Enpä usko, että tuommoinen pekonirouhe menisi oikein ravinosta, mutta miten on keinolihan laita?

 8. Tuli mieleen yksi mielen osoitus Turussa. Siinä viherhörhöt vastustivat eläinten pitoa ruoka mielessä. Niillä oli yksi plagaatti missä luki ”kana ei ole kone”. Jotenkin huvittava.

 9. Tälläkin hetkellä jossain päin maailmaa ihmisiä kuolee pelkkään puhtaan veden puutteeseen ja nälkään.Täällä ruikutetaan tyyliin:yäk,en ikinä söisi keinotekoisesti tuotettua/valmistettua ruokaa..ja kun kaupastakin on niin vaikea nykyään valita mitä ottaisi,no niin…Ja ihminen on valmis kannibalismiin jos olosuhteet siihen pakottavat.

 10. Tjaa, nää on nyt taas näitä kakspiippusia miekkoja.
  Ei kyllä itellä tekis mieli lähtee ekana tota puputtaa mutta toisaalta kaippa tekin ”minen syö ku elukkaa”-ihmiset ymmärrätte että jotain tarttis tehdä kun Kiina ja Intia alkaa nousta samalle viivalle…

 11. prkl missä on lihanpuolsta puhujat häh! vegetaristit tappaa meidän arvokkaita kasveja jotka muuttaa hiilidioksidin hapeksi ja siten edistävät ilmastonmuutosta, kun taas lihansyöjät tappavat possuja jotka tuottavat happeja ja näin vähentävät ilmastonmuutosta, prkl. miksei kouluissa ole tarjolla sitten liharuokaa niitä haluavalle? entä jos uskomukseni estää minua syömästä kasviksia?

 12. Riippuen miten tuo saadaan toteutettua niin hyvä idea. Kyllä itse söisin todennäköisesti. Säästäisi maapalloa todella paljon.

 13. Pettuleipää ja korvike kahvia, kyllähän mies niillä elää! Kyllä kunnon pihvi on aina kunnon pihvi eikä mikään labra kasvatettu geenipommi.

 14. ”.. kaksipiippuinen miekka..” ?? final fantasy?
  ”.. possuja jotka tuottavat happeja..” ?? possut ei tietääkseni tuota ”happeja”.. lähinnä metaania ja hiilidioksidia..

 15. tuossa tarkoitettiin, että possujen syönti lisää hapen määrää, koska mitä vähempi on elukoita käyttämässä happea, sitä… Varmaan ymmärrät

 16. ”että possujen syönti lisää hapen määrää, koska mitä vähempi on elukoita käyttämässä happea”

  Tuleehan niitä possuja lisää, eli mikään ei muutu..tai pitäisi syödä kaikki possut sukupuuttoon jos voisi estää hapen kulutuksen. on täällä varsinaisia v…….äitä

 17. ”..kun taas lihansyöjät tappavat possuja jotka tuottavat happeja..” kyllä tosta ymmärtäisin että hän tarkoitti että possut tuottavat happea..

 18. kuules, nykypossut ovat happipihejä vanhoihin porsaisiin verrattuna, että on ihan järkevää syödä vanhat ja kasvattaa uutta.

  (sama käytäntö on muuten autoissakin)

 19. Ei onnistu. Lihan tuottaminen laboratorio-oloissa on ainakin toistaiseksi aivan liian kaukaa haettu ajatus. Kustannukset olisivat huikeat lihakiloa kohti ja todennäköisesti jotku muut heinähatut/ viherpipertäjät valittaisivat siitä, että ihmisille syötetään synteettistä lihaa. Psykologinen este olisi liian suuri.

 20. ”Lihasta saatavan sadan kalorin tuottamiseen kuluu luonnonvaroja suunnilleen saman verran, kuin 1000 kasviperäiseen kalorin tuottamiseen…” Ja sitten kun mietitään, että n. 10% kasvikunnan tuotteista ovat ihmisten syötävissä niin kaikkien ihmisten kääntyminen vegaaneiksi aiheuttaisi ekokatastrofin. Eläinkunnalle kelpaavat kasvit korvattaisiin ihmisravinnolla ja eläimet nääntyisivät nälkään ravinnonpuutteessa. Valitettavasti tehomaatalous on ainoa tapa ruokkia maailman kasvava väestöpohja, kasvissyönti on ainoastaan länsimaitten tuottama elintasosairaus. Nimetkääpäs edes yksi aito luonnonkansa, joka elää ainoastaan kasvisravinnolla.
  ”…mutta tämä ei missään vaiheessa ole ollut osa elävää eläintä” in vitro lihan tuotannossa eläimet ovat vielä keskeisessä asemassa, mistähän se alkuperäinen solu muuten saadaan??? Menetelmän etuna on ainoastaan, se että eläintä ei tarvitse surmata lihan takia.

 21. Lihantuotannossa ravintoketjussa katoaa 90% ravinnosta kun nautaa ruokitaan kasviksilla. Siis jos nautaa ei olisi siinä välissä, vaan ihmiset söisivät suoraan viljellyn ruoan, olisi tuotanto huomattavasti tehokkaampaa. Näin muistan lukeneeni useasta paikasta. Ja samalla voisi miettiä sitä, että mitä jos totuteltaisiin uudestaan syömään teuraseläin kokonaan: maksa, munuaiset, sydän, sorkat, aivot, silmät, luuytimet ja mitä siinä nyt sitten onkin.

  En usko, että laboratoriossa voidaan kasvattaa lihaa, joka vastaisi elävän eläimen lihaa. En myöskään usko, että tieteilijät tietävät mitkä kaikki ruoan ainesosat aiheuttavat mitäkin ja mitkä kaikki niistä ovat tarpeellisia.

 22. pitää myös muistaa, että nauta eläessään paskoo pellot täyteen ravinteikasta kakkaa joka sopii kasvualustaksi monilla kasveille jne. Tätä en ole vielä kasvin nähnyt tekevän? Sii kyllähän kasvi maatuessaan ravitsee, mutta jos kasvi käytetään ruoaksi, se ei voi maatua ja niin ollen kuluttaa vain maaperän ravinteita eikä lisää niitä. Ihmisen paskassa on tietysti ravinnetta, mutta kyllä ne pökäleet tulevaisuudessakin tehdään sinne posliinikippoon puhtaan veden sekaan, ihminen kun on niin mukavuuden haluinen. Paskahan poltetaan ja sillä tehdään sekä lisää hiilidioksidia että sähköä.

 23. Nyyh, mun valituskommenttia ei kommentoitu :(:(:(:(
  nyt on mun elämä pilalla!
  kiitti vaan! 🙁

 24. Tehkääpäs joskus ”Jauhelihaa” Soijarouheesta ja maustakaa se kunnolla, ero on melkein mitätön jauhelihaan nähden, maistuu nääs aika samalle.

 25. Ei siinä mitään jos ihminen lihaa syö, mutta pitääkö vielä keksiä kaiken maailman typeriä perusteita tälle lihansyönnillensä. Mutta ymmärtäähän sen jos omatunto kolkuttaa. Syökää sitten, mutta älkää itkekö.

  >””entä jos uskomukseni estää minua syömästä kasviksia?””

  Siinä tapauksessa et voi syödä oikein mitään. Sillä jos syöt eläintä joka eläessään on syönyt kasviksia niin ”syöt” välillisesti kasviksia, etkä siis noudata uskoasi.

  >””n. 10% kasvikunnan tuotteista ovat ihmisten syötävissä niin kaikkien ihmisten kääntyminen vegaaneiksi aiheuttaisi ekokatastrofin.””

  Hohhoijaa.. Muun muassa suurin osa tuotetusta soijasta menee eläinten rehuksi, esim. Suomeen tuotavasta soijasta 90 prosenttia.

  Itse voisin ihan hyvin syödä laboratoriolihaa, olen vegaani. Liha ei muutenkaan sellaisenaan maistu juuri miltään, mausteet ja se miten se laitetaan tekevät sen maun. Tärkein seikka (punaisessa) lihassa tuntuu olevan kuitenkin se pureskeltavuus, tämä taitaa olla juuri suurin ongelma labralihan kehityksessä.

  Jossain vaiheessa tällainen keinotekoinen liha varmasti saadaan aikaiseksi ja siitä ei sitten huomaa millään onko kyseessä oikea vaiko keinoliha. Saavatpahan tulevaisuuden Marsiin matkaajat reissullaan tuoretta pihviä.:)

 26. Näin bioteknologiaa opiskelevana on ihan hauska lukea näitä kommentteja. Varsinkin nyt kun GMO-ruoka on aiheena, niin ihmiset pelkäävät näitä mystisiä ”geenejä”. ”En söisi geeni-lihaa” tai kerrankin eräs mies tokaisi, että ”Ei söisi edes porkkanaa, jos siinä on geenejä” 🙂 aika huvittavaa, jos tietää edes solubiologian alkeet. Pitkäaikaisia tutkimuksia ei tietysti vielä ole, onhan tämä aika tuore tapaus, mutta nykyisen tietämyksen mukaan muunnellut geenit eivät voi mitenkään vaikuttaa elimistössä millään lailla. Nämä geenit pilkotaan kuitenkin perusosiinsa, jolloin on aivan sama oliko se geeni luonnon muovaama vai ”muunneltu” sillä kaikki geenit koostuvat samoista palikoista…vai järjestys muuttaa toimintoa. Periaatteessahan geenimuuntelua on tehty jo iät ja ajat jalostuksella. Nykyinen on vaan nopeutettua jalostusta.

 27. Niinpä, ihmiset pelkäävät ja vastustavat eniten juuri niitä juttuja joista tietävät vähiten.

 28. Obviously, jos syö geeniruokaa, muuttuu geenimutanttininjakilpikonnaksi. Jotenkin, jos PETA haluaa tukea jotain, tuntuu, että heidän kannattaisi olla hiljaa asiasta, niin huono maine heillä on….

  Sanooko nimi Pikkukana kenellekään mitään? Taikka Kahvin?

 29. ”Ei oikea Suomalainen mies pärjää ilman lihaa.”

  Mihin perustuu tämä väite?

 30. ompas täällä tosikkoja, pitääkö ihan kädestä pitäen näyttää sarkasmiset kohdat edellisessä viestissäni?

  ”>””entä jos uskomukseni estää minua syömästä kasviksia?””

  Siinä tapauksessa et voi syödä oikein mitään. Sillä jos syöt eläintä joka eläessään on syönyt kasviksia niin “syöt” välillisesti kasviksia, etkä siis noudata uskoasi.”

  niin? entäs sitten kasvit jotka kasvaa eläinten paskomassa maassa ja ottavat siitä ravontoa?

 31. Tehkää ja muunnelkaa viljakasvejanne tehdasmaatalouden vaatimusten mukaisiksi. Odottelen teitä täällä ryytimaan reunamilla myymään evoluution vuosimiljoonien tuloksenä kehittynyttä luomu vehnääni sitten kun viljavainioihinne on iskenyt jokin ennaltaarvaamaton sairaus, jonka seurauksena vehnänne maailmanlaajuisesti (globaalisti) homehtuu pelloillenne. Ensin pelastan kuitenkin maailman viimeiset mehiläiset tomuttamaan vehnäni.
  Aivan liian vählle keskustelulle on jäänyt suurien tuottojen jalkoihin kasvisairauksilta suojautuminen, ja sanoihan jo Albert Einstein eläessään että ihmiskunnalla on viisi vuotta elinaikaa siitä kun mehiläiset ovat kuolleet sukupuuttoon.

 32. RedBaron: Varmaan on ihmisen jalostamaa se sinunkin vehnäsi eikä mitään villivehnää.

 33. ”Pitänee joskus koittaa jauhoja, vettä ja barbaque-maustetta sekaisin. Tuliskohan siitä yhtään lihan makuista.”

  No seitaniahan siitä saa. Ainakin lihaa syövä veljeni luuli sitä kanaksi kun maisteli.

 34. @kala
  ”kaksipiippuinen miekka” on semmonen sanonnat sekaisin sanonta…
  Vähän niinku ”piece of nakki”. Et liene törmännyt?
  Ja jos jollakin vielä lyö tyhjää niin väännän;
  ”kaksipiippuinen juttu” / ”kaksiteräinen miekka” = …
  ”piece of cake” / ”helppo nakki” = …

 35. Tuli vaan mieleen, että kyllähän tuo labrapiffi eläinten oloja parantaa, mutta kyllä se pihvin labrassa kasvattaminen luulis myös vaativan melkoisesti energiaa eli tässä tapauksessa jotain ihme rehu-uutetta, jota sille ”reisilihakselle” ”syötetään”. Ei se labrapiffi itsestään turpoa komeaksi 😛 Hyötysuhde on ehkä parempi labrassa kuin pötsissä? Kasvattamisesta täytyy syntyä myös jotain ”labrapaskaa” 🙂

 36. Niin, geenimuunnellusta viljastahan ollaan lobattu Euroopan unionin sisällä suuri peikko. Motiivina on se, että tällä on onnistuttu blokkaamaan maanviljelystuotteiden tuonti esimerkiksi Yhdysvalloista, josta geenimuunneltua viljaa oltaisiin tuomassa Eurooppaan. Kuten tuolla kommenteissa tulikin jo ilmi, geenimuuntelussa ei loppujen lopuksi ole kyse mistään sen kummallisemmasta, kuin kasvijalostuksesta, joka toteutetaan perinteisen jalostustavan sijaan laboratorio-olosuhteissa.

  Itse henkilökohtaisesti olen esimerkiksi sitä mieltä, että mikäli viljasta voidaan jalostaa paremmin tuholaishyönteisiä kestävä lajike geenimuuntelulla, on tämä varmasti parempi ja terveellisempi vaihtoehto, kuin nykyinen käytäntö, jossa pelloille suihkutetaan torjunta-aineita, joiden vaikutuksesta ihmiselle ei kukaan tiedä.

  Lopulta nämäkin ovat sellaisia asioita, joista pitäisi olla päättämässä tahot, joiden elämään asioilla on suoraan merkitystä. Tällä hetkellä geenimuunneltujen hyötykasvien käyttöönottoa kehitysmaissa, joissa ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta rajoitetaan rikkaissa länsimaissa. Sen sijaan, että kehitysmaille annettaisiin viljeltäväksi geenimuunneltua viljaa, joka kestäisi tuholaiset ja kuivuuden, nämä saavat tyytyä vanhoihin huonosti viljeltäviin lajikkeisiin ja avustuspakkauksiin. Mielestäni asiaa pitäisi siis kysyä tahoilta, joille tällä on välitöntä merkitystä. Malliin ”kuinkas tehdään, näettekö vielä ennemmin täällä nälkää perheenne kanssa, vai kokeiletteko tätä geenimuunneltua maissia? Siitä ei ole todistettavasti mitään haittaa, mutta poliittisesti aihe on meillä täällä lännessä arka.”

 37. ”geenimuuntelussa ei loppujen lopuksi ole kyse mistään sen kummallisemmasta, kuin kasvijalostuksesta, joka toteutetaan perinteisen jalostustavan sijaan laboratorio-olosuhteissa.”

  No on se itseasiassa pikkusen muuta kuin perinteistä kasvinjalostusta

  ”Itse henkilökohtaisesti olen esimerkiksi sitä mieltä, että mikäli viljasta voidaan jalostaa paremmin tuholaishyönteisiä kestävä lajike geenimuuntelulla, on tämä varmasti parempi ja terveellisempi vaihtoehto, kuin nykyinen käytäntö, jossa pelloille suihkutetaan torjunta-aineita, joiden vaikutuksesta ihmiselle ei kukaan tiedä.”

  No siinä tuholaisille vastustuskykyisessä kasvissahan se torjunta-aine on kasvissa itsessään.

  ”Lopulta nämäkin ovat sellaisia asioita, joista pitäisi olla päättämässä tahot, joiden elämään asioilla on suoraan merkitystä. Tällä hetkellä geenimuunneltujen hyötykasvien käyttöönottoa kehitysmaissa, joissa ihmiset kärsivät aliravitsemuksesta rajoitetaan rikkaissa länsimaissa. Sen sijaan, että kehitysmaille annettaisiin viljeltäväksi geenimuunneltua viljaa, joka kestäisi tuholaiset ja kuivuuden, nämä saavat tyytyä vanhoihin huonosti viljeltäviin lajikkeisiin ja avustuspakkauksiin. Mielestäni asiaa pitäisi siis kysyä tahoilta, joille tällä on välitöntä merkitystä. Malliin “kuinkas tehdään, näettekö vielä ennemmin täällä nälkää perheenne kanssa, vai kokeiletteko tätä geenimuunneltua maissia? Siitä ei ole todistettavasti mitään haittaa, mutta poliittisesti aihe on meillä täällä lännessä arka.””

  Viljelijöitä houkutellaan hylkäämään vanhat, hyväksi todetut, ikiaikaiset, paikalliset lajikkeet joilla sato saadaan varmasti, ehkä kovemmalla työllä ja vähän niukempi mutta sato kumminkin. Geenimuunnellut lajit sekoittuvat paikallisten lajien kanssa jonka seurauksena saattaa olla alkuperäistä huonompi laji ja alkuperäisen lajin katoaminen.

  Kun viljelijä aloittaa viljelyn geenilajilla, hän sitoutuu myymään kaiken viljan geenilajiketta tuottavalle yhtiölle ja ostamaan siemenviljan joka vuosi uudestaan. Kaikki eivät tähän suostu, mutta koska lajit eivät tunne peltorajoja on muunneltu lajike kohta levinnyt alueen kaikille pelloille. Kanadassa on ennakkotapaus jossa viljelijä tuomittiin maksamaan patenttirikkomuksesta juuri tästä syystä. ( http://www.kepa.fi/uutiset/3090/ ) Ongelmana geenimuunnelluissa lajeissa on se että niillä tehdään bisnestä.

 38. Olen jo 14-vuotta kaivellut tämän sivistysvaltion roskiksia hakiessani syötäväksi kelpaavia elintarvikkeita, kyllä ne puheet ja teot ovat ristiriidassa omien tutkimusteni perusteella. Voiko kukaan täysjärkinen puhua olevansa huolissaan kehitysmaiden nälkään kuolevista lapsista kun takapihan roskiksesta löytyy syötäväksi kelpaavia elintarvikkeita. Tämä asia ihmetyttää varsinkin talvisin kun kaupan avonaisissa pakastealtaissa +4 asteen lämpötilassa ja ulkona yli -10 asteen pakkasessa elintarvikkeet säilyvät jopa paremmin kuin myynnissä ollessaa. ja vielä kun samaan aikaan puuhastellaan kaiken maailman biopolttoaineiden tuotannon lisäämisen kanssa ei todellakaan ainakaan Suomessa tehdä asioita Afrikassa 300 000 lapsen vuosittain kuolemisen ehkäisemiseksi, onhan toki pieni radikaalien ryhmä jotka yrittävät tehdä asoita paremmin muttä näistäkin 99% hakevat julkisuutta oman egonsa nostattamiseksi.
  Paljoa ei ole näitä tyyppejä näkynyt 14-vuoden aikana roskiksien aarreaittoja kaivellessani.

 39. eikö siitä sitten puutu joitakin ravintoaineita joos kerta se liha on jostain purkista peräisin. Entä eläimet, niitä voi tulla liika a ja niiden ruumiita öytyy ympäriplaneettaa.. mitä vitun järkee siin on??

 40. Hyi! En varmasti koskisi sormenpäälläkään mihimkään laboratorio lihaan. Kuvottaa ajatuskin (tässä on kauhuleffan aineksia). Mielestäni ei ole mitään pahaa syödä kana joka on kasvanut tarhassa jos se tarha on kutakuinkin kelvollisessa kunnossa, niinkuin suomen tarhat yleensä. Suurin osa suomen kanoista elää hyvin, osittain siksi että kana ei ole kovin älykäs eläin, varmaan juuri ja juuri tajuaa että on häkissä, jos sitäkään. Jos ei ole ikinä nähnyt ulkomailmaa ei osaa verrata siihen ja jos ei osaa verrata ei voi kaivata ja jos ei voi kaivata ei voi olla onneton. Veikkaisimpa että kanat ovat onnellisia niin kauan kun niitä ei kiduteta vaikka ovatkin häkissä. Suurin ongelma on se että ihmiselle tulee itselleen pahamieli katsoa kanoja jotka on häkissä. Tämä taas johtuu siitä että ihmiset ovat paljon paljon kanaa älykkäämpiä ja tajuavat mitä kaikkea kana menettää, mutta kana ei tajua. Vaikka tässä puolustankin kananlihaa ja erityisesti kannatan luomulihaa tarkoittanen esin jänistä tai hirveä ja miksei vaikkapa metsoakin. mielestäni monen monia eläimiä kohdellaan erittääin törkeästi ja en ikinä ole semmoisen toiminnan kannalla missä eläintä kidutetaan syistä mitkä hyödyttävät ihmistä. Jos eläin kituu niin että se hyödyttää luontoa eikä ihmisellä ole sormiaan pelissä on asia toinen. Pyytäisinkin ihmisiä uhraamaan edes pienen hetken kalliista ajastaan miettiäkseen asioita eläinten kannalta ottaen huomioon niiden älykkyysosamäärän verrattuna ihmiseen. Kiitos!

Kommenttien lisääminen on estetty.