Uudenlainen kannettavan tuuletin toimii ilman liikkuvia osia

Thorn Micro Technologies -yhtiön porukka on kehittänyt vallan loistavan komponentin! Uuden tyyppinen kannettavien tuuletin, RSD5 on tuuletin ilman liikkuvia osia (solid state fan). Ilmavirta syntyy sähkövirran avulla ja itseasiassa paremmin kuin perinteisellä propellilla. Kun tyypillinen perinteinen tuuletin luo 0,7-1,7 metriä sekunnissa kulkevan ilmavirran, RSD5 tuottaa 2,7 metriä sekunnissa puhaltavan hiljaisen ilmavirran. Tuuletin mahtuu yhdelle mikrosirulle ja jatkosuunnitelmiin kuuluu integroida tuuletin suoraan komponenttiin kuten prosessoriin. Jos vihdoinkin päästäisiin tuosta huminasta eroon!

Lähde: sparkingtech.com

Edellinen artikkeliNabaztag/tag kilpailun voittaja arvottu!
Seuraava artikkeliIdea: Puhesyntetisaattori MP3-soittimeen

14 KOMMENTIT

 1. Huh, hyvä että tämäkin referoitiin tänne kun muissa lähteissä tuo selitettiin aivan liian pitkällisesti. Kuinkahan suureksi haitaksi pöly koituu tuolle aparaattumille…

 2. Sanovat sen olevan pienempi ja voimakkaampi – vaan mikä on sen tehonkulutus?

  Mieleen tulee vaan peltier-elementit, jotka ainakin toistaiseksi kuluttavat hitosti virtaa perinteiseen kompressorijäähdytykseen verrattuna. Ei kai näissä ole sama ongelma?

 3. Peltier ei nyt kuitenkaan kuulu tohon millään tavalla, tuo hyödyntää ilman ionisoimista ja siitä syntyvää hylkimis- ja puoleensavetovoimia. Vähän samalla tavalla kuin jokin ionisaattori. Lupaukset ovat silti aikamoiset.
  Täysin äänetön tuokaan systeemi ei olisi, sillä siiliin puhallettava ilma luo pyörteitä ja paine-eroja joista syntyy ääntä.
  Jännityksellä odottelen onko kyseessä mullistus vai jälleen vain perätön lupaus.

 4. Näyttäisi olevan aika pienet nuo ilmaaukot tuossa, siis pölyn harjaamista viikoittain tiedossa. Ihan pätevä kehitelmä, kunhan vain toimii kunnolla, ja tarpeeksi vähillä tehoilla.

 5. Eihän vähänkään kalliimmissa tuulettimissa tuulettimen lavat pidä itseasiassa juuri ollenkaan ääntä, ilmavirta sen suurimman äänen aiheuttaa. On jännä nähdä kuinka hiljainen tämä oikeasti on

 6. Juha357, kyllä kannettavissa valitettavasti melko kovan metelin se propelli aiheuttaa… Nimim. suihkukoneita kokeillut

 7. Juha357, kyllä kannettavissa valitettavasti melko kovan metelin se propelli aiheuttaa… Nimim. suihkukoneita kokeillut

 8. Varmaan tulee hiljaisemmaksi, kun ei sormisuojaritilää välttämättä tarvita…ja kyllä perus kannettavan tuulettimet pitävät täydellä höngällä (pelatessa) aikamoista meteliä.

 9. ihan jees jos ei virtaa syö sen kummemmin. henk. koht. tympäsee jo tuo mekaanisten hurisijoiden epävarmuus.

 10. >> Peltier ei nyt kuitenkaan kuulu tohon millään tavalla

  Kyllä se minusta oli ihan riittävän hyvä vertaus, sillä kummassakin tapauksessa oli kyse mekaanisen ratkaisun korvaamisesta ratkaisulla jossa ei ole liikkuvia osia.

  Peltierin tapauksessa tuo ratkaisu nimittäin nosti tehonkulutusta kompressoreihin verrattuna (mikä tosin on optimoitavissa tuotekehityksen myötä).

  Vaan etpä sinäkään näköjään osannut sanoa mitään tuon tehonkulutuksesta.

 11. Nykyään hyvät ”tavalliset” tuulettimet on uutena hiljasia, mutta halvan liukulaakeroinnin takia alkaa metelöimään vuodessa – parissa. Kuulalakerointi auttais, mutta kekä viittis maksaa palio kalliimman hinnan kun tuatteen elinkaari on ajateltu muutenkin lyhyeks. Kompjuutterikin vaihretaan 3-4 vuaren jälkeen.

Kommenttien lisääminen on estetty.