Sähköauto 2.0 - kotimainen sähköautoprojekti etsii

Usein (mutta ehkä silti kuitenkin harmillisen harvoin) keskusteltaessa energiapolitiikasta esille nousee kysymys, että onko suomen kokoiselle maalle järkevää olla niin pitkälti riippuvainen ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista. Jos kerran esimerkiksi autojen olisi mahdollista käyttää energianlähteenään myös alkoholia, vetyä, kasvisöljyä tai sähköä, niin eikö tällaisiin energianlähteisiin, joita on mahdollista tuottaa myös ihan kotoisin voimin olisi syytä panostaa?

Joukko aiheeseen intohimoisesti suhtautuvia kotimaisia puuhamiehiä onkin kyllästynyt päättäjien jahkailuun päättänyt pistää hihat heilumaan. Ryhmä on omatoimisesti  aloittanut projektin, jonka tavoitteena on kunnianhimoisesti kehittää toimiva ja käytännöllinen kotimainen sähköauto. Projektin periaatteena onkin, että ”Paremmat autot saadaan liikenteeseen kun ne tehdään itse!”.

Sähköauto 2.0 projektin autot tullaan toteuttamaan markkinoilla olevista polttomoottoriautoista modifioimalla. Autojen polttomoottori siis heivataan pellolle ja tilalle asennetaan sähkömoottori. Näin toimimalla säästetään tässä vaiheessa suuri osa tuotekehityskustannuksista.  Tavoitteena projektilla on kuitenkin jo ensivaiheessa tuottaa ei vähempää, kuin 500 liikennekelpoista sähköautoa, minkä on laskettu olevan sopiva määrä kustannusten kurissa pitämiseksi. Projekti on jo kerännyt ympärilleen 14 asiaan vihkiytynyttä, eri alojen tekijää ja lisää haetaan vielä.

Sähköauton toteutukselle on tiimin toimesta asetettu seuraavat kriteerit:

-ajo-ominaisuuksiltaan polttomoottoriautoa vastaava tai parempi
-ajomatkaltaan arkiajoon riittävä (perusakustolla n. 150-200 km, optiona saatavalla lisäakustolla n. 300 km)
-käyttökuluiltaan vähäinen (akuston ikä vähintään 200 000 km)
-Suomen oloissa toimiva (keraaminen sähkölämmitin/lämpöpumppu)
-hinnaltaan polttomoottoriautoa vastaava (kokonaishinta n. 20 000 – 25 000 eur)

Edellä mainitut vaatimukset aiotaan saavuttaa seuraavien avulla:

-korkealaatuisella vaihtovirtatekniikalla
-litium-akkujärjestelmällä
-suurivolyymisellä yhteisostolla
-toimimalla yhteisöllisesti ja taloudellista voittoa tavoittelematta

Projektin pohjalle valittava automalli on vielä päättämättä. Automallin valintaa varten projektiryhmä onkin järjestänyt sivuilleen kyselyn, johon vastaamalla kaikilla halukkailla on mahdollista vaikuttaa tulevan sähköauton korimalliin ja priorisointeihin.

Lisää tietoa projektista löytyy osoitteesta www.sahkoautot.fi. Eli ei sitten muuta, kuin tsemppiä porukalle. Juuri tällaista, haasteita karttamatonta luovaa hulluutta tarvitaan aina!

Edellinen artikkeliTee-se-itse anime-tyttöystävä
Seuraava artikkeliLabyrinttitapetti on suunniteltu seinäänpiirtelijöille