Sähköauto 2.0 - kotimainen sähköautoprojekti etsii

Usein (mutta ehkä silti kuitenkin harmillisen harvoin) keskusteltaessa energiapolitiikasta esille nousee kysymys, että onko suomen kokoiselle maalle järkevää olla niin pitkälti riippuvainen ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista. Jos kerran esimerkiksi autojen olisi mahdollista käyttää energianlähteenään myös alkoholia, vetyä, kasvisöljyä tai sähköä, niin eikö tällaisiin energianlähteisiin, joita on mahdollista tuottaa myös ihan kotoisin voimin olisi syytä panostaa?

Joukko aiheeseen intohimoisesti suhtautuvia kotimaisia puuhamiehiä onkin kyllästynyt päättäjien jahkailuun päättänyt pistää hihat heilumaan. Ryhmä on omatoimisesti  aloittanut projektin, jonka tavoitteena on kunnianhimoisesti kehittää toimiva ja käytännöllinen kotimainen sähköauto. Projektin periaatteena onkin, että ”Paremmat autot saadaan liikenteeseen kun ne tehdään itse!”.

Sähköauto 2.0 projektin autot tullaan toteuttamaan markkinoilla olevista polttomoottoriautoista modifioimalla. Autojen polttomoottori siis heivataan pellolle ja tilalle asennetaan sähkömoottori. Näin toimimalla säästetään tässä vaiheessa suuri osa tuotekehityskustannuksista.  Tavoitteena projektilla on kuitenkin jo ensivaiheessa tuottaa ei vähempää, kuin 500 liikennekelpoista sähköautoa, minkä on laskettu olevan sopiva määrä kustannusten kurissa pitämiseksi. Projekti on jo kerännyt ympärilleen 14 asiaan vihkiytynyttä, eri alojen tekijää ja lisää haetaan vielä.

Sähköauton toteutukselle on tiimin toimesta asetettu seuraavat kriteerit:

-ajo-ominaisuuksiltaan polttomoottoriautoa vastaava tai parempi
-ajomatkaltaan arkiajoon riittävä (perusakustolla n. 150-200 km, optiona saatavalla lisäakustolla n. 300 km)
-käyttökuluiltaan vähäinen (akuston ikä vähintään 200 000 km)
-Suomen oloissa toimiva (keraaminen sähkölämmitin/lämpöpumppu)
-hinnaltaan polttomoottoriautoa vastaava (kokonaishinta n. 20 000 – 25 000 eur)

Edellä mainitut vaatimukset aiotaan saavuttaa seuraavien avulla:

-korkealaatuisella vaihtovirtatekniikalla
-litium-akkujärjestelmällä
-suurivolyymisellä yhteisostolla
-toimimalla yhteisöllisesti ja taloudellista voittoa tavoittelematta

Projektin pohjalle valittava automalli on vielä päättämättä. Automallin valintaa varten projektiryhmä onkin järjestänyt sivuilleen kyselyn, johon vastaamalla kaikilla halukkailla on mahdollista vaikuttaa tulevan sähköauton korimalliin ja priorisointeihin.

Lisää tietoa projektista löytyy osoitteesta www.sahkoautot.fi. Eli ei sitten muuta, kuin tsemppiä porukalle. Juuri tällaista, haasteita karttamatonta luovaa hulluutta tarvitaan aina!

Edellinen artikkeliTee-se-itse anime-tyttöystävä
Seuraava artikkeliLabyrinttitapetti on suunniteltu seinäänpiirtelijöille

1 KOMMENTTI

 1. Muuten mikä ettei, mutta kuinkahan nopeasti tuollaisen saa ladattua? Kovin kauas sillä ei voi ajaa, ellei sitten varaudu yöpymään matkan varrella motellissa sillä välin kun auto latautuu (jos siellä motellissa edes semmoinen töpseli on).

  Eli kaupunkiajoneuvo. En lähtis vanhempiani Turkkusseen kahtelemaan tommosella.

  Töpselistä ladattava hybridiauto olisi paras optio, silloin sitä voisi tarvittaessa tankata pitkiä matkoja varten bensalla.

 2. Tesla Roadster on ainakin paperilla ihan varteen otettava sähköauto.
  – 0-100km/h 3,8s.
  – Ajokilometrien hinta vastaa polttomoottoriauton 2 litraa 100 km.
  – yli 350 kilometriä yhdellä latauksella.
  – Akkkujen lautaus 0-100% kestää 3,5h. (Akkut eivät ota nopeammin vastaan sähköenergiaa)
  – Äänetön, päästeetön…
  – Hinta noin 70000€
  … Sähköautojen tulon on estänyt huonot akkutekniikat, jotka eivät ole pystyneet varastoimaan riittävästi sähköenergiaa akkuihin. Mutta nano- tekniikka lähivuisina luultavasti antaa mahdollisuuden akkujen kapasitentin huomattavaan kasvattamiseen, sähköautojen yleistymiseeen.

 3. Toivottavasti projekti onnistuu. Luulisin, että moni olisi kiinnostunut sähköautoista, varsinkin nykyään kun ne ovat reippaasti kehittyneet. Itse olisin ostamassa sähköautoa ihan neti, kun se kauppaan vaan ilmestyisi.

 4. Toivon että noiden tarvisema infrastruktuuri (töpseleitä ja latausasemia joka puolelle maata) saadaan myös kuntoon samoihin aikoinhin kun nuo tulevat myyntiin.

  Akut myös purkautuvat itsestään, joten mitenkähän tuon käy jos sillä ei aja pariin viikkoon? 😮

 5. Tänä päivänä on jo mahdollista saada autoon kehittynyttä akku teknologiaa jota tarjoaa Toshiban SCiB teknologia.
  Tämä akku malli pystyy latautumaan 90% varausasteeseen vain viidenminuutin latausajalla ja akuille ilmoitettu elinikä on 10-vuotta. Akkujen alin käyttölämpötila on -30 astetta joten ne soveltuisivat hyvin myös pohjoiseen.

 6. Mutta mutta suomen verokarhu räpäsyttä sähköautoile diesel veron(nykyään käyttövoimaveron) eli tuon painoiselle autole 500€ vuodessa. Se siitä ekologisuudesta ja kiinostavuudesta. On ilo asua suomessa kun ihmisia rangaistaan joka asiasta

 7. Hyvän kuulonen projekti. Päästeettömiä nuokaan autot ei tosin ole – ainakaan vielä. Autohan ladataan aivan tavallisesta töpselistä, jolloin energia ajamiseen tulee… todennäköisesti fossiilisista polttoaineista. Lisäksi sähkömoottorin hyötysuhde syö vielä osan (vaikkakin melko pienen) energiasta ja siten polttomoottori saattaa olla jopa ympäristöystävällisempi kuin sähkömoottori.
  Nythän tosin panostetaan vahvasti sekä ydinenergiaan että uusiutuvaan energiaan, joten tulevaisuudessa toisin. Ja voihan sähköyhtiöltä pyytää vihreää energiaa jo nytkin. Itsekin kyllä ostaisin sähköauton mieluummin jos lähes samanlaatunen ja hintanen olisi monestakin syystä (joita en tähän enää luettele kun meni jo nytkin vähän esseen puolelle..)

 8. Ehkä tuollainen voisi mennä arkiajossa, jossa ei poistuta kaupungin ulkopuolelle. Sitten kun haluaisi myös nauttia ajamisesta tai käydä oikeasti jossain, niin pitäisi olla vähintää yksi, ellei parikin autoa lisää…säästöä(kö?)

 9. Tuskin noita sähköautoja ladattaisiin ihan tavallisesta pistorasiasta, kun maximi virta on siinä 16A (sulake max), eli käytännössä voi ladata 14A virralla, eli lataus teho olisi 230V*14A = 3220W maximissaan. Esim. tuossa tesla Tesla Roadsterissa on 53KW/h akkukapasiteettia, niin normaalilla pistorasiasta lataaminen kestäisi 53000W/h : 3220W = 16,5h.

 10. Miksi ihmeessä sähköautoon tulisi diesel vero? :O

  Onha sitä maksettu tähänkin mennessä esim: elcat autoja joita oli postilla aikoinnaan, piti maksaa diesel vero näistä hah..

 11. Mitenköhän onnistuu Suomessa, autoihin liittyvän käsittämättömän ja aiheettoman tiukan byrokratian maassa..
  Suomessa kun ei autoon saisi tehdä juuri mitään muutoksia, jos mielii ajaa julkisella tiellä. Polttomoottorin korvaaminen edes toisella saman valmistajan polttomoottorilla on jo tuurista kiinni, saati sitten sellaisen korvaaminen jollain itse värkätyllä sähkövempeleellä?
  Eu hyväksynnät ja muut vastaavat koukerot nielevät rahaa siihen malliin että hankkeen tulevaisuus ei tule olemaan ruusuinen.

 12. Litium Rauta Fosfaatti (LiFePO4) akuston lataan tunnissa. Ja kyllä olen uskaltanut jopa parin sadan kilometrin lenkkejä heittä kertalatauksella. No problem.

  Latausaikaa rajoittaa ainoastaa pistoke seinässä. Nyt juuri (klo yks yöllä) makaan soffalla ja ”lataan” autoani (nököttä pihalla roikan jatkeena). huoh.. onpa rankkaa… Noo.. aamun koittaessa voin taas huristella huoltsikoiden ohi. Ei o pakko käydä 🙂

  Sähköautot. NYT ! -projekti tähtää ennen kaikkea myös tiedottamaan ihmiseille täällä hienossa Suomessa, että sähköauto on kaikista erikoisveroista riippumatta tuettu valtion toimesta. Omat autoni olen tuonut maahan nolla verolla. ALVikin jää silloin pois. Tätä vartenhan Fortum Elcattia pykätessään lobbasi hienon reiän lakiin. KIITOS FORTUM !

  Tekniikasta kiinnostuneet suomalaiset yhdistettynä hyvään sovellusosaamiseen, Linuxin kotomaa, lämmitystolppia parkkipaikat täynnä, varsin puhdas Litiumesiintymä, itsenäinen autotehdas Ukissa….. Mikä asetelma !

  CO2 – 0 g/km. Mulle arkipäivää. Ostin tuulisähköosakkeen aikoinaan ja nytkin menee Haminan rannoilta sähköä ”tankkiin”.

  Sähköauton hyötysuhde seinästä liikkeeksi on sen verran hyvä, että tarvittava energiamäärä vastaa vain 2 litraa dieseliä /100 km.

  Sähköverkko pystyy öisin lataamaan 650 000 sähköautoa Suomessa ilman mitään muutoksia mihinkään. Siinä on sellanen 6 tuntia rauhallista aikaa heti puolenyön jälkeen.

  Sähkis on näppärä muutenkin. Joskus pitkinä sähkökatkoksina oon ottanu invertterillä sähköä taloon autosta. 🙂 Näppärä UPS eikä oo mikään pikkunen… näitä V2G -juttuja on tulossa kehittyneinä versioina markkinoille joskus. Tai hyvinkin nopeesti, jos yhteisöstä löytyy innokkaita inssejä talkoisiin.

  Nää on nyt Suomen viralliset hiilidioksidi-talkoot!

  Autojen osalta me aiotaan kantaa kortemme kekoon. Mukaan ken haluaa, loput saa odotella autoteollisuuden hömppää…

  Happy EVing !

 13. Heh… Meillä oli joskus tuollanen Elcatin sähköauto ja se taisi olla jopa ensimmäinen auto jolla ajoin saatuani ajokortin. Hauska peli. Tuo dieselvero kyllä vähän sapettaa…..

 14. Eikö olis mahdollista tehdä laturi joka varaa jatkuvasti ja purkaa varauksen nopeasti auton akkuun? Toinen ratkaisu olisi vaihdettavat akut, jotta päästäisiin latausajoista. Kolmas on tietenkin sähkönsiirto induktiolla tiestä, mutta se on sitten tulevaisuutta. Tuollaista induktiokikkailua tietenkin voisi värkkäillä vaikka omaan autotalliin jos siltä tuntuu.

  Laskekaapa joku millä teholla ja hyötysuhteella induktiota voitaaisiin käyttää. Huoltoasemien kohdalle voitaisiin asentaa vaikka 100m matkalle zone jossa akut latautuis.

 15. 🙂

  induktio.. heh. Onhan noita induktiolla pelaavia latauspadejä olemassa, mutta ei ihan tuossa mitoissa … EV-1:n MagnaCharge oli tällänen.

  Toki akustoa voidaan vaihtaa nopeasti. Mallia Project Better Place.

  Mutta omasta kokemuksestani voin sanoa, että ei ole mitään hätää vaikka se lataa yöllä. Siellä on kuitenkin AINA perustarpeen energiaa. Päivittäinen ajo liikuttaa kapasiteetti-ikkunaa allueella 70-85%.

  Meillä on kaksi autoa ja toinen on bensa-peli. Lähes 90% kaikista ajoista tehdään sähköllä ja loput sukulointimatkat tai Norjan reissut menee sitten bensa tila-autolla.

  Olen hommaamassa jossain vaiheessa sitä omaa tuulimyllyä, että saan taloa hieman omavaraisemmaksi. Samalla sitä energiaa käytettäisiin autoissa. Mylly maksaa autoilun vuoksi itsensä takas parissa vuodessa.

 16. ”Hyvän kuulonen projekti. Päästeettömiä nuokaan autot ei tosin ole – ainakaan vielä. Autohan ladataan aivan tavallisesta töpselistä, jolloin energia ajamiseen tulee… todennäköisesti fossiilisista polttoaineista. Lisäksi sähkömoottorin hyötysuhde syö vielä osan (vaikkakin melko pienen) energiasta ja siten polttomoottori saattaa olla jopa ympäristöystävällisempi kuin sähkömoottori.”

  No jos hyötysuhde eroja halutaan repiä niin polttomoottori 20-30% hyötysuhteella (riippuen kierroksista, diesel n. 40% max) ja siihen päälle vaihteiston ja muun tehon välityksen häviöt. Sähkömoottorin hyötysuhde luokkaa 90-95% siihen häviöitä vähän lisää akuista ja vaihteistosta ja muista tehon välityksista kuten normi bensa-autoissakin. Sähköauton suurin vääntömomentti alkaa heti, kun bensamoottorilla vasta normisti 2000rpm – 5000rpm (tai enemmänkin) riippuen moottorista. Tästä syystä sähkömoottori o parempi taajamassa, eikä vaihteita välttämättä tarvita niin paljoa, kun vääntö on tasaisempaa ja kone kiertää enemmän tesla roasterissa 20 000rpm ellen väärin muista ja vaihteita pakki mukaan luettuna kolme

 17. Mikään ei estä tekemästä RAV4:stä autoja. Niitähän on ollut ajossa Ni-MH akuilla jo 12 vuotta. Tosin vain rajoitettu erä ja rajoitetulla alueella USA:ssa.

  Konversio voidaan tehdä mihin autoon vain. Toki kustannukset kasvavat auton koon kasvaessa.. luonnollisesti.

  RAV4 autossa oli noin 28 kWh energiaa kydissä. Samaan painoon ja mittoihin saisi mahtumaan noin 68 kpl 200 Ah LiCoO2 kennoa. 3,6V kipale. => ~49 kWh.

  Wikin mukaan tuolla setillä ajaisi pahimmalla mitatulla kulutuksella (21kWh/100km akuista) 230 km/ latinki. Jos taas otta sen pienimmän mitatun kulutuksen (14,5kWh/100km), olisi ajomatka latingilla noin 330 km.

  Ei paha.

  Hintaa konversiolle tulisi noin 30 k€ + auton runko. Tämä siis varsin ladukkailla komponenteilla, yksin kappalein toteutettuna. Löydä 500 kpl muita RAV4 EV haluajaa, niin hinta putoaa roimasti. Tai jos ostaa vain tuon sahkoautot.fi -kitin ja modaa sen Raviin… halvempi, mutta köykäsempi myös.

 18. eikös siihen autoon voisi sijoittaa pieniä tuulivomaloita jotka ajaessa lataisivat akkuja käyhan satasen vauhdissa jo melkoinen ilmavirtaus

 19. ”eikös siihen autoon voisi sijoittaa pieniä tuulivomaloita jotka ajaessa lataisivat akkuja käyhan satasen vauhdissa jo melkoinen ilmavirtaus”

  Energiaa ei synny tyhjästä..

 20. On se ihmeellistä,miksi ei missään tiedotteessa mainita mistä sähköautoja voisi tilata(esim. Tesla .Visher .Nissan Leaf.y.m).Pitääkö vanhat roippeet saada ensin alta pois.Ostajia olisi varmaan muitakin.Tuliko juna liian nopeasti?