Liekkipalloja lähes painottomassa tilassa

Paul Ronney havaitsi jo vuonna 1984, että lähes painottomassa tilassa tuli muuttaa muotoaan. Se ei esiinny perinteisenä liekkinä, vaan eräänlaisena liekkipallona (flame ball). Tämä ei varmaankaan ollut yllätys NASAlle. Luulisi, että ovat kokeilleet jo ensimmäisillä avaruuslennoilla.

Muistakaa siis, että jos satutte olemaan avaruudessa tai muussa painottomassa tilassa, liekkipallojen tallaaminen saattaa vain kasvattaa tulen määrääl, sillä häslääminen liekkien ympärillä lisää hapen määrää.

Lähde: science.nasa.gov

Edellinen artikkeliLightway on uusi sälekaihdin
Seuraava artikkeliMary & Matt: Chocolate Scrabble

1 KOMMENTTI

  1. Luulisi tuon olevan itsestään selvää, painovoimahan sen nimenomaan liekiksi vetää. (tai siis työntää painamalla ilmaa vierellä)

  2. Pitää muistaa ensi kerralla kun sinne avaruuteen menen. Siellä kun on niin paljon kynttilöitä

  3. Liekin muotohan mimenomaan on peräisin ilmavirrasta, jonka se synnyttää sivuilleen, kun lämmin – eli kevyempi ilma maanpäällä – nousee ylös liekin kärkeä kohtaan. Painottomassa tilassa lämpimämpi ilma ei ole kevyempää eikä siten poistu samalla tavalla kuin normaalissa liekissä maanpäällä.
    Luulisi siis, että tuommoinen palloliekki sammuisi hyvin helposti, sillä puutteellisesta ilmavirtauksesta johtuen hapensaanti on hyvin rajallista.

  4. kekkonen: eiköhän siihen itsestään jonkin sortin konvektio synny ilman laajetessa kun lämmönluovutus ei ole tasaista joka suuntaan.

  5. piksi: kyllä varmaankin, mutta veikkaisin, että häirittömässä tilassa pidemmän päälle liekki saattaisikin sammua, kun palamattomat kaasut ympäröivät täydellisesti liekkipallon. Vaikeaa tosin ennustaa, mitä virtoja tuo luonnollinen lämmön epäsäännöllisyys luo.
    Tuon artikkelin mukaan tietokene olisi ennustanut liekkipallojen sammuvan, mutta käytännössä asiaa ei pystytty testaamaan: liekit sammutettiin ennenaikaisesti.