Sonyn uusi paristo synnytää sähköä glukoosista

Sony on esitellyt uuden mielenkiintoisen innovaation, jonka avulla voidaan kehittää paristo, joka synnyttää sähköä glukoosista, eli rypälesokerista. Sähköä syntyy, kun laite hajoittaa glukoosin entsyymeihin.

Tällä hetkellä prototyyppitasolla oleva yksittäinen glukoosiparisto synnyttää sähköä ainoastaan 50 milliwatin teholla. Yllä esitellyssä kuvassa on ketjutettu neljä kyseisen kaltaista kennoa Sonyn MP3 soittimen voimanlähteenä käytettäväksi. Vaikka paristo on vielä aikaisessa prototyyppivaiheessa, on innovaatiossa varmasti tulevaisuuden potentiaalia vetypolttokennojen kilpailijana. Toisin kuin vety, glukoosi nimittäin ei ole räjähdysherkkää.

Lähde: www.popgadget.net

Edellinen artikkeliTaiteilija istutti korvan vasempaan käteensä
Seuraava artikkeliKuvia Kuunpimennyksestä

1 KOMMENTTI

 1. Onko tälle jutulle jotain lähdettä? Kiinnostaisi tietää, miten tuo tarkalleen toimii.

 2. Ilmeisestikin tuo perustuu ihan perus glykolyysiin, jossa vettä syntyy, kun 2-fosfoglyseraatti dehydroidaan fosfoenolpyryvaatiksi enolaasin avulla. Protoneja syntyy mm. glyseraldehydi-3-fosfaatti oxidoreduktoidaan GAPDH:n avulla 1,3-bifosfaattiglyseraatiksi. En tosin ole aivan varma mitä ioneja kyseinen patteri vaatii, mutta lisää protoneja saadaan oksidatiivisessa fosforylaatiossa ja vettä sekä protoneja krebsin syklissä ja elektroninsiirtoketjussa. Ihan mielenkiintoista, että moinen saadaan toimimaan muovisessa laatikossa ja että systeemisiä tuotteita voidaan hyödyntää patterina.

 3. Hienoa 😀 Sanoisin jopa mullistavaa. Tästä sitten ratkaisu liikenteen öljyriippuvuuteen, sekä samalla kertaa maaseudun autioitumiseen. Kaikki joukulla sokeria viljelemään!
  Sokerihan tunnetusti sisältää ruotosti energiaa, joten kuinkakohan moni taho on pohtinut sen käyttöä sonyn lisäksi?

 4. Biokemisti:

  On jokseenkin uskottavaa, että pariston toiminta voisi perustua glykolyysiin, kun tuossa kerran entsyymeistä puhutaan. Joku sitruunahappokierron soveltaminen muoviboksissa taas tuntuu aika epäuskottavalta. Monesti tuollaisten, jopa näennäisesti yksinkertaisten biologisten prosessien toistaminen laboratoriossa on osoittautunut mahdottomaksi haasteeksi. Mitokondrioissa tapahtuva energiantuotto ei lähemmin tarkasteltuna edes ole kovin simppeli prosessi.

  Toisaalta glykolyysi on aika epätehokas keino tuottaa energiaa ja mietityttää myös noiden entsyymien elinikä paristossa. Pitää varmaan odottaa, että joku kääntää englanniksi sen Sonyn tiedotteen, niin saadaan tietää tarkemmin.

 5. En kyllä usko, että hajottaa glukoosia entsyymeiksi. Taitaa entsyymit itse hajottaa glukoosia muiksi yhdisteiksi… Mitokondriotyyppinen ratkaisu? Tietääkö kukaan?

 6. Aivan järkyttävän kokoinen järjestelmä (tai suhteellista sekin). Ei tulisi ihan heti tungettua tuotakaan taskuun. Jos halutaan ”parantaa maailmaa” niin turha on lähteä siihen puuhaan tällaisilla (tod.näk.) kalliilla kojeilla missä tehot on milliwatin luokkaa. En tule koskaan vaihtaan tavallista akkua tuollaiseen. Ihmettelen suuresti, miksi Sonni edes yrittää tällaista energiantuotantokonseptia…

 7. Valitettavasti tuo(kaan) viritelmä ei tuo ratkaisua energiapulmaan. Mä nimittäin olen kokeillut hieman vastaavaa sokerijuttua, eikä se skulannut – känny nimittäin putosi teemukiin. Siitä ei hyvää seurannut, vaan matka alkoi kohti kännykkäkauppaa uutta laitetta hankkimaan 🙂

 8. Idea vaikuttaa hyvältä mutta 50mW?! Mitä sillä ajattelit pyörittää? Yhtä lediä? Ei onnistu, kolmen voltin jännitteellä normi ledi imee 0,09W…

 9. Kuten jutusta käy ilmi, kyseessä on varhainen prototyyppi. Veikkaanpa, että pariston teho tulee vielä paranemaan, ennen kuin tuotantomalli saapuu marketteihin.

  Lähde on nyt myös lisätty juttuun!

 10. Niin joo, ihmettelinkin tuota proffan kommenttia, mutta niinhän tuossa tekstissä lukeekin, että hajoittaisi glukoosin entsyymeiksi. Näinhän se ei ole, vaan nimenomaan entsyymit hajoittavat glukoosin pienimmiksi molekyyleiksi. Että pieni viba tekstistä löytyy…eipä nyt varmaan ketään loppujen lopuksi haittaa 🙂