bacteria_l.jpg

Aurinkotuuli Maan navoilla ja ilmastonlämpeneminen aiheuttavat napajäätiköiden sulamista ja jäälauttojen irtoamista. Tutkijat ovat elvyttäneet Etelänapamantereelta löytämänsä kahdeksan miljoonaa vuotta vanhan bakteerin ja kasvattavat sitä nyt petrimaljassa.

Tutkimusta johtava Rutgersin yliopiston Paul Falkowski kuvailee muinaisia bakteereja pieniksi ympyränmuotoisiksi soluiksi, joiden elo on lakannut kahdeksaksi miljoonaksi vuodeksi. Hänen mukaansa jäätiköiden sulaminen ilmastonlämpenemisestä johtuen saattaa johtaa uusien, siis erittäin vanhojen, organismien pääsemisen mereen. Hän ei usko tämän olevan huolenaihe, sillä meren bakteerit ja virukset ovat harvemmin haitallisia ihmisille kuin esimerkiksi maalta löydetyt.

Russell Vreeland Pennsylvanian yliopistosta muistuttaa, että bakteerinäytteiden kanssa työskennellessä on hyvin mahdollista, että näyte saastuu käsittelyn yhteydessä muilla bakteereilla. Täten Falkowskin löydös ei ole välttämättä jäätiköltä, vaan sekoittunut näytteeseen jossain käsittelyvaiheessa.

Lähde: environment.newscientist.com

Edellinen artikkeliWWW on 16-vuotias
Seuraava artikkeliSunrise lampunvarjostin