Harvemmin satutaan videokameran kanssa paikan päälle, kun jäävuori luhistuu. Ilmaston kohoava lämpötila aiheuttaa jäävuorien luhistumisen ja sulamisen. Tässä videossa harvinainen, yli miljoona vuotta vanha, tuhansia tonneja massaltaan oleva sininen jäävuori hajoaa mereen Etelänapamantereella.

Edellinen artikkeliKaverukset, jotka päättivät kokeilla tatuoinnin ottamista silmämunaan
Seuraava artikkeliNimbus, 20-tuumainen pyörä-pyörä

1 KOMMENTTI

 1. Ei toi ole mitenkään harvinaista eikä se liity mitenkään tähän paljon meuhkattuun ilmaston lämpenemiseen, joka kuitenkin saattaa ehkä hieman nopeuttaa lohkeilemista. Mannerjäätiköt (Grönlanti, Alaska, Etelämanner…) tekevät tuota jatkuvasti, muutenhan ne olisivat vuosien saatossa kasvaneet aivan älyttömiin mittoihin. Saattaapa olla, että lauttoja irtoaa myös Pohjoisnavalta.
  Kun lunta kertyy vuosittain, niin ylempien kerrosten paino puristaa alemmat kerrokset jääksi, joka on noissa oloissa kuin paksua tahmeaa nestettä, ei suinkaan mitään kivikovaa (tai jäänkovaa) kiinteää ainetta. Sitten kun paksuutta on tarpeeksi, niin jäätikön oma paino aiheuttaa pohjan sulamisen ja viimeistään silloin se alkaa liukua entistäkin kovempaa vauhtia kohti merta tai muuten alempaa tasoa. Kun jääkerros sitten liukuu veteen, niin siitä 90% on veden alla ja vain 10% näkyvissä pinnalla. Jossain vaiheessa sitten jääkieleke ei enää kestä omaa painoaan, vaan lohkeaa.
  Miljoonasta vuodesta en menisi ihan takuuseen, mutta useita satoja tuhansia vuosia sitä lunta ehtii noihin jäätiköihin kertyä, ennen kuin ne hajoavat kuvatulla tavalla.

 2. ’Massaltaan oleva’? Onko pakko viljellä tuota massantamista, kun painaminenkin on keksitty? Ei ainakaan minun mielestäni saa tekstiä kuulostamaan mitenkään hienommalta tai tieteellisemmältä..

 3. ”Onko pakko viljellä tuota massantamista, kun painaminenkin on keksitty?”

  Paino voi muuttua (esim. pienemmän/suuremman kappaleen läheisyydessä), massa ei muutu.

  Massa on näin ”tarkempi määre”

 4. No miksi pitää käyttää tarkkaa määrettä kun heti alkuun todetaan että ’noin — massaltaan oleva’. Jäävuoria ei niin tarkasti pysty punnitsemaan etteikö voisi todeta niiden painavan noin niin ja niin monta tonnia.

 5. hämmentävä pätkä, mutta juontajan dramaattisuus haiskahtaa mainostempulle.

 6. Kiitti sulle ”K”. Tiedemiehet ovat siis silkkaa ilkeyttään säikytelleet minua.

 7. Niin. Minäkin hieman ihmettelen, että mistä voi tietää, onko jäävuori miljoona vai satoja tuhansia vuosia vanha. Kun ei itte ollu näkemässä, kun se alkoi illmeisesti lumihiutaleen pohjalta kehittyä. Onneksi meillä on kuitenkin nuo tiedemiehet, jotka osaavat matkata ajassa. Ja onneksi on tehty myös sellaisia tutkimuksia, joissa näkyy, ettei ilmasto lämpene tai että ilmasto lämpenee, mutta se ei vaikuta mihinkään. Korkeintaan siihen, että Suomessa on kesällä lämmintä. Ja sehän on hyvä asia. Toisaalta ehkä ilmastonlämpeneminen ei olekaan meille uusi asia, onhan ilmiö käsittääkseni ollut olemassa jo kymmeniä vuosia.