Playstation 1 pelejä ladattavissa Playstation online palvelusta PSP käsikonsolille

Reilu viikko sitten Playstation online palveluun ilmestyi mahdollisuus ladata alkuperäisen Playstation 1 pelikonsolin pelejä. Kyseinen ominaisuus on ollut olemassa jo kuukausia rapakon toisella puolella, mutta jostakin syystä ominaisuus lanseerattiin Euroopassa vasta nyt. Sinällään klassikkopelien julkaisussa uusille alustoille ei ole mitään niin ihmeellistä, mutta hauskaksi tämän asian tekee se, että PS3 koneelle ladatut pelit voidaan siirtää myöskin PSP käsikonsolille pelattavaksi.

Tässä vaiheessa Playstation ykkösen peleistä löytyy ladattavaksi klassikkopelit Crash Bandicoot, WipEout, sekä Jumping Flash! Koska Wipeout itselläni jo löytyy PSP:lle ja alkuperäistä Crash Bandicoottia tuli aikoinaan pelattua alkuperäisellä Pleikkarilla kyllästymiseen asti, päätin kokeilla Jumping Flashin lataamista koneelle. Hintaa kaikilla edellä mainituilla on varsin kohtuulliset 4,95 Euroa joten viikkorahoja ei kovin kauaa tarvitse pelien hankkimista varten säästää.


Pelien ostamista varten tarvittavia krediittejä Playstation online palveluun saa siirrettyä tililleen kätevästi luottokortin avulla. Kuitti ostoksesta tulee saman tien myös tilaajan sähköpostiin. Luottokortilla maksamiseen liittyen kuitenkin varoituksen sana vanhemmille! Ainakin itse tulin tallentaneeni luottokortin tiedot pelikonsolin sisuksiin ja ilman erillistä suojausta salasanalla. Tällöin lisäostoksia tehdessä käyttäjä ei tarvitse minkään sortin salasanaa tai valtuutusta luottokortin käyttöön online palvelussa. Kannattaa siis ehdottomasti tehdä ostoksia varten kortin haltijalle oma tili ja suojata tämä salasanalla!

Mutta sitten takaisin pelin lataamiseen. Ostosuorituksen jälkeen peli löytyy playstation online palvelusta kohdasta my downloads. Peli on noin 250 megatavun kokoinen, joten sen lataamiseen kuluu yhteydestä riippuen jokunen tovi. Pelaamista varten konsolin kovalevylle on luotava ”virtuaalinen” playstation 1 muistikortti, jolle pelitapahtumat voidaan tallentaa. Konsoli kyllä opastaa tämän luomisessa, kun peliä yritetään asentaa, joten tämän ei pitäisi tuottaa ongelmia. Kun virtuaalimuistikortti on luotu, pelin asentaminen ja käynnistäminen käy käden käänteessä, jonka jälkeen peli on valmis pelattavaksi.

Pelin siirtäminen kannettavalle PSP konsolille onnistuu sekin helpohkosti. Ensin konsolit liitetään toisiinsa USB pihalla ja PSP konsoli asetetaan tämän valikosta löytyvään USB-tilaan. Kun kytkennät on suoritettu, PS3 konsolin valikossa navigoidaan pelin kohdalle ja avataan valikosta toiminto ”copy”, joka käynnistää pelin kopioinnin PSP konsolin muistikortille. Pelin siirtämiseen PSP:lle tarvitaan siis myös muistikortti, jolla on tilaa vähintään pelin vaatimat 260 megatavua.

Kun rupesin peliä käynnistämään kannettavalta konsoliltani, niin suusta meinasi alkuun jo päästä ruma sana. Oletusasetuksena peli nimittäin näytetään alkuperäisellä resoluutiolla, jolloin pelin kuva-ala peittää ainoastaan noin kolmanneksen PSP:n näytöstä. Apu tämän korjaamiseen löytyi kuitenkin pienen hakemisen jälkeen start -napin takaa, josta muistikortille asennetun pelin asetuksia pääsee muuttamaan siten, että peli täyttää koko ruudun. Samasta valikosta saadaan muutettua pelin ohjaimeksi PSP konsolin analoginen tikku, jonka myötä pelaaminen muuttuu huomattavasti mukavammaksi.

Vaikka aika ei välttämättä kohtele yli kymmenen vuotta vanhojen pelien graafisia saavutuksia kovinkaan hyvin, niin pelien nostalgia-arvo kyllä säilyy mainiosti. Lisäksi kannettavan PSP konsolin näytöllä peli ei näytä ollenkaan niin huonolta, kuin PS3 konsolin kautta pelattuna. Isovelikonsolin näytöllä grafiikan tasoa tulee väkisinkin verrattua uudelle konsolille suoraan suunniteltuihin peleihin.

Kaiken kaikkiaan PS1 konsolin ladattavat pelit ovat mukava lisä molemmille konsoleille. Klassikkopeleistä riittää iloa pitkäksi aikaa, eikä kukkaron nyörejä tarvitse venyttää läheskään niin paljoa, kuin konsoleille kaupasta levyllä ostettavat uudet pelit maksavat. Kerran tilille ostetut pelit myöskin säilyvät omalla tilillä, joten ne voidaan väliaikaisesti poistaa pelikonsolin kiintolevyltä ja ladata ne sitten tänne tarvittaessa jälleen uudelleen.

Sonyn on jo pitkään myöskin odoteltu avaavan suoraan PSP konsolin kautta käytettävä Playstation online palvelu. Tätä odotellessa klassikkopelien lataaminen jää valitettavasti ainoastaan PS3 konsolien omistajien huviksi. Jos omistat kuitenkin molemmat konsolit, niin ominaisuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää!

Edellinen artikkeliTee itsestäsi Simpsons-hahmo
Seuraava artikkeliToyota Partner-robotti soittaa trumpettia