Testipenkissä Dave’s Chili - säädettävä chilikastike

Grillisesongin tulisi olla tällä hetkellä näillä leveysasteilla parhaimmillaan. Vaikka Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, niin silti grillijuhlissa alkaa loppuillasta välillä viluttamaan. Mikäpä siis auttaisi paremmin lämmikkeenä, kuin grillieineksen makua terästävä tuima chilikastike? Tällä kertaa Hilavitkuttimen testattavana onkin Dave’s Chilin valmistama säädettävä chilikastike. Kastikkeen idea on kaiken kaikkiaan hauska. Kastikepullossa on kaksi nestesäiliötä, joista toisessa on vahvaa chilikastiketta ja toisessa miedompaa kastikkeen ”jatketta”, jolla tuimaa chiliä säädetään maustajan makuun sopivaksi. Voimakkaammasta chilin mausta pitävät, tai sitten vaan äijäilyyn taipuvaiset säätävät tietysti voimakkuuden heti asentoon ”really hot”, kun kohtuudella chiliä ruokaansa haluavat käyttävät säätövaran keskeltä löytyvää ”hot” asetusta, jne.


Tarkoituksena on siis testata, kuinka säädettävä chili potkii ja miltä se maistuu. Testiasetelmaa varten valittiin sopivan roskaruokaisa-eines, eli kinkkupakastepitsa. Pitsa jaettiin siivuihin, joista jokaiselle on tarkoitus annostella eri asetuksen mukaista chilisoosia. Chilin annosteleminen on helppoa, sillä chili saadaan purkista ulos korkin alta löytyvällä sumuttimella. Sopivaksi chilimääräksi arvioin neljä sumuttimen painallusta per siivu. Chilipurkista löytyy yhteensä seitsemän eri voimakkuuuta, joista siis riittäisi kokeiltavaa yhtä monelle pitsapalalle.

Dave’s Chili

Testaaminen alkaa chilipurkin miedoimmasta asennosta, joka on ”warm”. Neljällä lämmittävällä suihkautuksella maustetussa palassa on vivahdus chiliä, mutta kovin tulisesta ruuasta ei vielä varmasti voida puhua. Hyppään malttamattomana muutaman asteikon asetuksen ylitse ja siirryn suoraan hot -asentoon, ja johan alkaa potkia. Suihkautan kuitenkin vielä pari extrasumutusta viipaleen päälle ja tulisuus alkaa lähennellä sopivaa. Tämän jälkeen käännän asetuksen suoraan asetukselle really hot, joka tarkoittaa siis niin tulista kastiketta, kuin tästä maustepurkista irtoaa. Sumutan vielä pari ylimääräistä suihkausta pitsan päälle, jotta nähdään, mihin tästä soosista oikein on. Tulinen maku iskee suuhun, ja sopivasti kärtsähtäneen pitsan maut saapuvat makuhermoille vasta chilisen ensimaun laannuttua. Tässä vaiheessa muistan kuitenkin aikoinaan pikanuudelien chilikastikkeista saatua refluksitautia, ja päätän säätää kastikkeen voimakkuuden loppupitsaa varten keskiasetukselle.

Säätöfunktio siis kuitenkin toimii mainiosti ja jokainen saa kastikkeesta sen vahvuista chiliä, kuin haluaa. Sen sijaan muuta kuin tulisuutta kastikkeesta ei löydy. Tällä tarkoitan sitä, että kastike on pelkästään ”sitä itseään” eli chiliä. Esimerkiksi grillausta varten siis suosittelen käyttämään vaikkapa ketsuppia ja sitten Dave’s Chilikastiketta lisänä antamaan makkaran syrjään potkua.

Tuote on konseptina sen verran hauska ja toimiva, että arvosanaksi annan tälle hilavitkuttimelle 4,5/5.

Tuotteen testiä varten toimitti Pulju.net verkkokauppa, josta säädettävää chilikastike on myös tilattavissa. Hintaa yhdellä riittoisalla purkilla on 17,- Euroa. Linkki tuotesivulle.

Edellinen artikkeliKuinka poistat korkin tyhjän viinipullon sisältä
Seuraava artikkeliJapanilainen yritys on kehittänyt hansikkaan, jonka avulla on mahdollista tunnustella kolmiulotteisia malleja ruudulla