Saksalaiset tiedemiehet ovat kehittäneet zoomaavan nestetäytteisen linssin

Perinteisten optisten linssien asettama suurin haaste pienikokoisissa sovelluskohteissa on se, että optiikan tarkentamiseen ja polttovälin muuntamiseen tarvitaan aina useita linssejä, joita liikuttamalla optinen tarkennus tai polttovälin vaihtaminen voidaan suorittaa. Nestetäytteisten linssien ideana on, että itse linssin taittovoimakkuutta voitaisiin muuttaa lisäämällä ja vähentämällä linssin sisällä olevassa pussissa olevan nesteen määrää. Koska linssin ominaisuuksia voidaan näin muuttaa, ei linssien liikuttaminen enää ole välttämättä tarpeellista tarkan kuvan saavuttamiseksi. Nestetäytteisiä linssejä onkin jo sovellettu onnistuneesti esimerkiksi joissakin Samsung matkapuhelimissa, mutta tähän mennessä linsseillä on pystytty ainoastaan tarkentamaan kuva, ei muuttamaan itse polttoväliä.

Saksassa Fraunhofer instituutissa työskentelevät tutkijat ovat äskettäin tehneet läpimurron nestetäytteisten linssien kehityksessä, kehittämällä zoomaavan nestetäytteisen linssin. Saksassa kehitetty linssioptiikka on vielä prototyyppiasteella, mutta tällä jo hetkellä neljän linssin järjestelmään perustuva optiikka pystyy vaihtamaan polttoväliä 1-2,5 -kertaiseksi napin painalluksella. Prototyyppivaiheessa oleva linssikonstruktio on vielä 29mm paksu, eikä kovinkaan valovoimainen, mutta ongelmien ratkaisemiseksi tehdään kiivaasti töitä.

Lähde: www.engadget.com

Edellinen artikkeliSohvapöytä polkupyörän pyörillä
Seuraava artikkeliKuinka naiskuva on muuttunut maalaustaiteessa viimeisen 500-vuoden aikana?

1 KOMMENTTI

 1. Eikös NASA kehitellyt tätä jokunen aika sitten.. Olisiko nyt sitten käynyt niin että joku saksalainen nyrkkipaja on ajaut ohi miljardien dollareiden pudjetilla pyörivästä järjestöstä..
  Kehitysmaiden lapsille suunnitelluissa silmälaseissa käytettiin myös nesteen avulla tarkennettavia linssejä. Tietääkseni niitä on jo jaettu useita tuhansia kappaleita ja ne myös toimivat.

 2. Onkohan ne ottaneet mallia ihmisen silmästä.. Mutta onko ihmisellä zoomi-näkö?

 3. tähän linsseillä? kova vauhtia? tällä jo hetkellä? Yrittäkää nyt hemmetti soikoon, about jokaisessa uutisessa yleensä vähintään yksi kirjoitusvirhe. Ei jätä satunnaiselle kävijälle kamalan laadukasta kuvaa sivustosta jos jutut on juostenkustu. Pari minuuttia edes oikolukua ennenkuin lähettää uutisen julkisuuteen…ei varmaan olisi haitaksi kellekkään. 😛

 4. Ottakaa hyvät ihmiset huomioon, että näitä artikkeleita tulee usea päivässä, joten välillä virheitä on pakostakin. Tietokoneen näytöltä on huomattavasti vaikeampi havaita omia virheitä, kuin vaikkapa tulostetulta sivulta. Voitte huomata sen itsekin omista kommenteistanne.

  esko:
  -Aloita isolla alkukirjaimella
  -Käytä lainausmerkkejä, jos haluat korostaa lainaavasi
  -”soikoon” jälkeen ei pitäisi tulla pilkkua, vaan uusi lause
  -”jos” eteen pilkku
  -”juostenkustu” ei liene yhdyssana
  -Kolmen pisteen jälkeen iso alkukirjain
  -”kellekkään” tarkoittanee ”kellekään”

  Ja kommenttisi pituus oli vain viisi riviä.

 5. Ymmärrän kyllä että virheitä tulee pakostakin mutta että näin paljon kuin tällä sivustolla. Enkä tarkoita kielioppia, sen kanssa nyt varmasti kukaan ei ole täydellinen vaan ihan puhtaita kirjoitusvirheitä. Taisi osua Jyrkillä arkaankin paikkaan kun pitää alkaa noin pilkkua viilaamaan ja suorastaan vittuilemaan. Tarkoitus oli kuitenkin vaan antaa palautetta…

 6. Ei ollut kyllä tarkoitus olla vihamielinen. Harmi, jos vaikutti siltä. Ja ei osunut mitenkään arkaan paikkaan. Virheet ovat virheitä, eivät sen kummempia.