solarsailor.jpg

New Yorkiin ollaan hankkimassa uutta lauttaa Liberty ja Ellis Islandille. Vahvana ehdokkaana Miss Statue of Liberty -nimiseksi laivaksi on tämä australialainen Solar Sailerin 35-metrinen hybridi-trimaraani. Yrityksen perustajajäsen Robert Dane sanoo saaneensa idean suureen aurinkokenno-siipeen katsoessaan purjehduskilpailua.

Alus saa energiansa 15m x 7m -kokoisesta siivestä tuulivoimana, siiven aurinkokennoista aurinkoenergiana, vara-akuista sähkönä sekä diesel-moottorista, joka käyttää vähärikkistä polttoainetta. Siiven asento on käännettävissä optimaaliseksi tuulen ja auringonpaisteen mukaisesti. Liian kovalla tuulella siipi voidaan laittaa vaaka-asentoon, jolloin se myös toimii katoksena laivan kannella.

Laivan kapasiteetti on 600 henkilöä ja huippunopeus tuuli- ja aurinkoenergialla sekä akuilla 0-6 solmua eli 0-11 km/h ja dieselillä 10-13 solmua eli 19-24 km/h. Aluksen kasvihuonekaasupäästöt ovat 50 prosenttia pienemmät kuin tavallisen lautan. Hintaa kertyy $8 miljoonaa, n. $2 miljoonaa enemmän kuin tavalliselle lautalle. Alus kuitenkin kuluttaa kolmanneksen vähemmän polttoainetta, joka tuottaa satojen tuhansien vuosittaiset säästöt. Muotoilussa on lisäksi kiinnitetty huomiota ympäristöasioihin, nimittäin alus tuottaa pienet aallot, jotka eivät tuota suurta eroosiota rannoilla.

Lähteet: http://www.nypost.com, http://www.marinelog.com

Edellinen artikkeliAur-robotti seuraa ihmistä valollaan
Seuraava artikkeliHtml-korvakorut

1 KOMMENTTI

  1. Miksei tuota voinut vaan jättää vaakatasoon.. Näyttää vähän höntiltä tolleen pystyssä.

  2. Kai siinä on oltava jonkin mittainen köli ettei kaadu..
    Eiväthän purjeveneetkään kaatuile vaikka niissä on isompiakin purjeita kuin tuollainen 15x7metriä.

  3. Ei se kaadu. jos satoitte lukemaan niin se on trimaraani. Vaikkei sita sivultapäin helposti näekkään.