score-stove.jpg

Aavikoituminen on tunnetusti suuri ongelma Afrikan mantereella. Ihmiset keräävät oksia ja pensaita, joita polttamalla saavat ruoan lämmitettyä. Avotulet ja yksinkertaiset uunit eivät ole tehokkaita ja 93% energiasta menee hukkaan.

SCORE (Stove for Cooking, Refrigeration and Electricity) -projektissa on käytetty NASAn huipputeknologiaa, jotta saataisiin poltettavasta materiaalista kaikki energia irti. Neljän Brittiläisen yliopiston, USAn johtavan tutkimuskeskuksen, monikansallinen sähkölaitevalmistajan sekä kansainvälisen hyväntekeväisyysyhdistyksen vetämä ja 2,9 miljoonalla eurolla rahoittama tutkijaryhmä on kehittänyt viidessä vuodessa tämän melko uskomattoman konseptin.

Nottinghamin yliopiston johtama ryhmä aikoo toteuttaa uuniin, jonka polttoaineena käytetään biomassaa, kuten lantaa. Uunin lämmetessä kuuma ilmavirta nousee kapenevaa putkea pitkin, joka tuottaa vihellysäänen. Tämä ääni kyetään muuttamaan lineaarisella vaihtovirtageneraattorilla (linear alternator, en.wikipedia.org) sähköksi. Tämä virta riittää pitämään pienen jääkaapin toiminnassa. Suunnitelman yksittäiset osat on jo toteutettu. Seuraava haaste tutkijaryhmällä onkin saada integroitua toiminnot yhteen laitteeseen ja saada siitä vielä niin pieni ja edullinen, että sellainen voitaisiin ottaa laajaan käyttöön.

Lähde: http://www.score.uk.com

Edellinen artikkeliHohto-käkikello
Seuraava artikkeliMp3-soitin-kuulokkeet