apple_iphone.jpg

Applen nokkamies Steve Jobs on tänään pidetyssä Macworld Conference & Expo tapahtumassa juuri julkistanut kauan odotetun ensimmäisen Apple logoa kantavan iPhone nimisen matkapuhelinmallin.

Ehkäpä yllättävänkin etäisesti iPodin näköisen tummanharmaan iPhonen käyttöliittymä perustuu Applen OS X käyttöjärjestelmään ja 3,5 tuuman laajakulmaiseen kosketusnäyttöön. Kosketusnäytön kerrotaan olevan edistyksellinen sikäli, että se osaa tunnistaa mm. useita samanaikaisia painalluksia ruudulla. Kosketteluun ei myöskään pitäisi tarvita erillistä kirjoitustikkua, vaan kaiken käyttämisen pitäisi onnistua pelkillä sormen kosketuksilla. Tavallista näppäimistöä puhelimessa ei ole, vaan esimerkiksi numeronäppäimistö saadaan kosketusnäytölle esiin silloin kuin sitä tarvitaan. Sähköpostien ja tekstiviestien kirjoitusta varten löytyy vastaavasti täysi kirjainnäppäimistö.

Muita ominaisuuksia puhelimessa on mm. kahden megapikselin kamera, suora synkronointi iTunes, sekä iPhotos ohjelmien kanssa. Lisäksi synkronointi onnistuu odotetusti tietokoneen sähköpostien ja kalenteritapahtumien kanssa. Tiedonsiirtoa varten nelitaajuuspuhelin on varustettu W-lan yhteydellä, EDGE:llä, sekä Bluetooth yhteyksillä. Hifistejä ilahduttanee myös tieto, että puhelimessa on suoraan sisäänrakennettuna 3,5mm kuulokeliitin. Latautumaan tai esimerkiksi tietokoneen kanssa synkronointia varten puhelin liitetään samanlaisella liittimellä, kuin iPod, mikä puolestaan varmasti ilahduttaa ainakin laitteen lisälaitevalmistajia.

Verkkosivujen selailua varten puhelimessa on sisäänrakennettu Safari selain. Sivujen lukeminen onnistuu tarkalta näytöltä mainiosti ja lisäksi intuitiivistä kosketusnäyttöä hipaisemalla saadaan kiinnostava kohta verkkosivulla helposti zoomattua lähemmäksi.

Puhelin tukee luonnollisesti myös imap ja POP3 sähköpostipalvelimia. puhelin kykenee lukemaan myös html sisällöstä koostuvat sähköpostit. Lisäksi puhelin on yhteensopiva Google maps palvelun kanssa.

Kuvien editoimisen ja muokkauksen kerrotaan olevan puhelimen mukana toimitettavalla iPhoto ohjelmalla ja kosketusnäytöllä äärimmäisen helppoa. Lisäksi laite osaa mm. tunnistaa kuinka päin sitä kädessä pidellään, joten kuvat, verkkosivut ja videot näytetään ruudulla aina automaattisesti ”oikein päin”.

Kaiken lisäksi iPhone ainoastaan 11,6 millimetria paksu, eli ohuempi, kuin mikään muu älypuhelin tähän asti. Myös laitteen näyttöruudun resoluutio on harvinaisen tarkka, eli 160pistettä tuumaa kohden. Laite sisältää myös etäisyyssensorin, jonka avulla laite osaa virtaa säästääkseen automaattisesti sammuttaa näytön, kun se tuodaan lähelle korvaa puhelua varten.

Hintaa laitteelle on tulossa Yhdysvalloissa neljän gigatavun versiolle $499,- ja vastaavalle kahdeksan gigatavun muistilla varustetulle versiolle $599,-. Puhelinta on tulossa kauppoihin Yhdysvalloissa kesäkuussa, kun meidän eurooppalaisten täytyy odottaa päästäksemme hypistelemään puhelinta aina kuluvan vuoden viimeiselle neljännekselle asti. Yhdysvalloissa puhelimen hinnassa on huomiotava, että puhelin toimitetaan siellä ainoastaan kytkykauppana Cingular matkapuhelinliittymän kanssa.

Lisätietoa, kuvia ja mm. demo puhelimen käyttöliittymästä löytyy Applen englanninkielisiktä kotisivuilta täältä

Lähde: techdigest.tv, kuvalähde: www.gizmodo.com

Edellinen artikkeliApple TV
Seuraava artikkeliAnimaatio miehestä, joka kuvasi itsensä joka viikko viidenkymmenen vuoden ajan

1 KOMMENTTI

 1. Siis tuo näyttö ei ole tarkka. Täsmälleen samaa tarkkuutta vielä pienemmässä koossa ovat tarjonneet monet kämmenmikrot jo aikaa sitten. Kämmenmikropuhelinkategoriaanhan tuo kokonsa puolesta menee ennemmin kuin tavalliseen kännykkäsarjaan.

 2. Hitti ja hitti… katsotaan nyt ensin saako Apple edes käyttää tuota iPhone tuotemerkkiä.

 3. […] Alla olevalla videolla demottu kosketusnäytön prototyyppi perustuu Linux -käyttöjärjestelmään, mutta mm. Applella on useita patentteja saman kaltaiseen näyttöteknologiaan liittyen. Saman tyyppistä kosketusnäyttöä käytetään myös mm. Applen tulevassa iPhone puhelimessa, jossa käyttöliittymän elementtejä voidaan manipuloida ruudulla usealla samanaikaisella sormen kosketuksella. WPvideo 1.02 […]

 4. tää on aina hirveen negatiivisia kommentteja..hyvä puhelin jo ja varmasti itse ostan.!

 5. Ihan perustavan laatuinen älypuhelin, ei kuitenkaan mitenkään vallankumouksellinen. Applen markkinointi on kyllä erittäin tehokas!

  Nokian N95 kuitenkin on erittäin paljon kyseistä laitetta edellä.

 6. Olkoon N95 ja varmasti monet muutkin puhelinmallit paljon edellä iPhonea, ei se tarkoita etteikö iPhone tulisi myymään. Mietimään vaikka mp3-soittimien markkinoita, joilta löytyy paljon iPodia monipuolisempia tuotteita. Siitä huolimatta iPod on ylivoimaisesti myydympi kuin nämä tuotteet. Miksi? Vastaus on yksinkertainen: iPod toimii. Sen käyttäminen on helppoa, musiikin synkkaaminen laitteeseen on helppoa, jne. iPod suunniteltu pohjalta asti helposti omaksuttavaksi ja hyvin toimivaksi laitteeksi, kuten muutkin Applen tuotteet, ja siihen perustuu iPodin suosio. Applen tuntien myös iPhone (kyllä, Apple sai oikeuden käyttää tätä nimeä) on juuri helppokäyttöinen, mikä taas houkuttelee ostajia valitsemaan tämän tuotteen. Henkilökohtaisesti toivon, että Apple saa osuutensa puhelinmarkkinoista (on nimittäin aika saletti, että iPhone lyö Nokian ja muiden valmistajien musiikkipuhelimet täysin 10-0). Tästä huolimatta iPhone on kuitenkin ”vain” hintava, helppokäyttöinen musiikkipuhelin, joten aivan käsittämättömän suurta osuutta se ei tule muilta, monipuolisemmilta valmistajilta viemään.

 7. Iphone on kehittyneempi kuin mikään nokian tai muun puhelin markinoijan esittelem puhelin. Lisäksi IPhone on hieno ja kosketusnyttö toimiva sekä naarmuuntumaton esim avaimella ei pysty tekeen naarmua näyttöön. IPhone ei sisällä kaikkia applen alkuperäisosia eikä komponentit ole kalleimmasta päästä, jotta IPhone pystyy kilpailemaan muiden älypuhelin mallien kanssa.

  PS. suosittelen ostamaan!