rainbow-technology-sample.jpg

Näyttääkin siltä, että sotaa seuraavan sukupolven tallennusmediasta ei kenties käydäkään HD-DVD ja Blue-Ray levykkeiden välillä. Intialaisessa Kerala yliopistossa opiskeleva opiskelija nimeltään Sainul Abideen on nimittäin kehittänyt Rainbow Versatile Disc (RVD) levykkeeksi nimeämänsä tallennusmetodin, jossa tietoa voidaan tallentaa uskomattomia määriä tavalliselle paperiarkille.

Nimensä kirjavan värisistä tallennuspapereista saanut RVD tallennus perustuu viivakoodijärjestelmän tavoin paperille tulostettuihin kuvioihin, jotka voidaan optisella skannauksella muuntaa numeeriseksi arvoksi. Pelkkien viivojen sijasta RVD koodaus hyödyntää kuitenkin monimuotoisia geometrisiä muotoja, jotka on tulostettu paperille usealla eri värillä. Paperille tulostetut kuviot voivat RVD teknologian avulla pitää sisällään koodattuna jopa 450 gigatavua informaatiota – tämä siis yhdellä A4 arkille.

Teknologia on vielä kehitysvaiheessa, mutta ainakin 45 sekunnin videoklippi on onnistuneesti tulostettu tavallisella väritulostimella A4 arkille ja tämän jälkeen esitetty yleisölle paperilta ”luettuna”. Yllä olevasta kuvasta selviää minkä näköinen itse tallenne todellisuudessa on.

Teknologian ilmeisiä etuja ovat sen edullisuus ja ekologisuus. Tallennukseen ei tarvittaisi enää hintavia muovilevyjä, kun pelkkä tavallinen paperinpalanen riittää. Lukulaitteista on mahdollista valmistaa riittävän pieniä, jotta nämä mahtuisivat esimerkiksi kannettavan tietokoneen sisälle. Teknologian avulla olisi mahdollista valmistaa myös esimerkiksi postikortin kokoisia kortteja, joille voisi olla tulostettuna yhteensä 5 gigatavua tietoa.

Lähde: www.tech2.com

Edellinen artikkeliKuinka taittelet käyntikortista helikopterin?
Seuraava artikkeliMekaaninen tietokone 100-luvulta eKr.