Lihaksia avustava HAL robottipuku

Japanilaisen Tsukuba Yliopiston insinööriosaston professori Yoshiyuki Sankai on viimein saamassa tuotantoon kymmenen vuoden tutkimuksen ja tuotekehityksen tuloksena syntyneen HAL robottiasun.

HAL, eli Hybrid Assistive Limb on päälle puettava robottiasu, joka koostuu useista mikroprosessorien ohjailemista moottoreista, jotka avustavat puvun käyttäjän lihaksia lisäämällä vääntövoimaa tarvittaessa. Puvun käyttäjäkokemuksesta kerrotaan, että sen kanssa liikkuminen tuntuu enemmän robotin kyydissä olemiselta, kuin robotin avustamiselta.

Robottipuku pitää sisällään useita sensoreja, joiden avulla puku pysyy mm. tukevasti tasapainossa. Puvun moottorit puolestaan osaavat tarjota ”vääntöä” oikeaan paikkaan iholle kiinnitettyjen bioelektronisten sensorien avulla, jotka monitoroivat jatkuvasti puvun käyttäjän aivojen raajoille lähettämiä signaaleja. Signaalien herkkyydestä kertoo jotain se, että puku ehtii reagoida aivojen lähettämiin käskyihin nopeammin kuin henkilön omat lihakset. Puku on myös varsin ketterä, eikä esimerkiksi rappusten nouseminen tuota ongelmia.

Puvun nykyinen, eli järjestyksessä neljäs versio painaa akkuineen 17 kilogrammaa, tarjoten käyttäjälleen suhteessa kuitenkin huomattavasti tätä määrää suuremman nostoavun. Esimerkiksi esineiden nostamiseen puku tarjoaa noin 40 kilon lisävoiman käyttäjän oman lihasvoiman lisäksi.

Kiinnostavia käyttökohteita puvulle ovat erityisesti lääketieteelliset kohteet, jossa pukua voidaan käyttää apuna potilaan kuntoutuksessa kun omat raajat eivät vielä kestä riittävästi rasitusta. Lisäksi puku olisi oiva apu vaikkapa vanhukselle, joka ei muuten kykene esimerkiksi kantamaan ostoksiaan yläkertaan. Mahdollisia muita kohteina puvun hyötykäytölle voidaan myös kuvitella vaikkapa pelastustehtävät, tai varastotyöt jotka sisältävät raskaiden esineiden nostelua.

Puku on siis tulossa tuotantoon ensi vuonna, jolloin pukua on tosin tarkoitus valmistaa vasta noin 20 kappaletta. Vuonna 2008 tuotantovolyymi on tarkoitus nostaa jo 400-500 pukuun vuodessa. Hintaa puvulle on ilmoitettu 5-7 miljoonaa Jeniä, eli noin 33-47.000 Euroa.

Lähteet: www.newscientist.com, www.engadget.com

Edellinen artikkeliBetty alatukkavärejä
Seuraava artikkeliHilavitkutin.com verkottuu